Insuficiența hormonilor tiroidei poate provoca retard psihic

3396
Hipotiroidia este provocată de secretarea insuficientă de hormoni de către glanda tiroidă. Femeile de peste 40 de ani sunt predispuse la hipertiroidism, însă și bebelușii și copii pot suferi de afecțiune.
Hipotiroidia poate fi tratată cu medicamente care conțin hormoni tiroidieni.

Deși oricine se poate confrunta cu hipotiroidia, ea apare mai ales la femeile de peste 40 de ani.
Există două cauze principale ale apariției hipotiroidiei. Poate apărea în urma unei inflamații a glandei tiroide, care îmbolnăvește sau chiar poate distruge o mare parte a celulelor tiroidei, provocând secreția insuficientă de hormoni. În acest caz boala se numește tiroidită autoimună și provoacă o inflamare a glandei care este cauzată de sistemul imunitar al pacientului. În alte cazuri, hipotiroidia apare în urma tratamentului medical.
Pentru tratarea corespunzătoare a tiroidei bolnave se recurge la îndepărtarea sa totală sau parțială. După o îndepărtare parțială, dacă partea de glandă rămasă nu produce suficienți hormoni, va apărea hipotiroidia.

Oboseala excesivă poate fi un semnal de alarmă
Semnele și simptomele hipotiroidiei sunt foarte variate, în funcție de gravitatea deficienței de hormoni. "La început se observă simptome precum oboseală sau scăderea vitezei de reacție, care sunt puse, de obicei, pe seama înaintării în vârstă", explică Dorin Roșca, medic nutriționist.
Printre alte semne care pot apărea se numără constipația, pielea uscată și palidă, răgușeala, luarea în greutate fără motiv. De asemenea, persoana afectată poate avea dureri la nivelul mușchilor, slăbiciune la nivelul umerilor sau șoldurilor.
Articulațiile devin rigide și dureroase, genunchii și încheieturile de la mâini și picioare se umflă. La femei, menstruația este mai abundentă ca de obicei. Netratate, simptomele se pot agrava treptat.
Bebelușii care se nasc fără glanda tiroidă sau a căror glandă nu funcționează prezintă anumite simptome. Pielea și ochii se îngălbenesc, respiră zgomotos și limba este atât de mare încât atârnă în afara cavității bucale.
Pe măsură ce boala avansează, copiii se pot confrunta cu imposibilitatea de a se hrăni, pielea lor devine aspră, au tonusul muscular slab și au o stare de somnolență excesivă.
"Netratată, chiar și o hipotiroidie moderată poate cauza retard fizic și psihic. În general, copiii și adolescenții care suferă de hipotiroidie au aceleași simptome ca și adulții. Mai pot avea stagnare în creștere, întârzierea apariției dinților permanenți sau dificultăți la școală", ne-a mai spus specialistul.
Hipotiroidia poate fi ușor tratată cu medicamente care conțin hormoni tiroidieni. "Cei mai buni înlocuitori ai hormonilor tiroidei sunt cei obținuți sintetic. După începerea tratamentului, pacienții trebuie să vină regulat la control pentru a se asigura că iau doza optimă de hormoni", ne explică nutriționistul.
În majoritatea cazurilor, simptomele se îmbunătățesc din prima săptămână de tratament. Toate simptomele dispar, de obicei, după câteva luni. "Bebelușii si copiii vor fi tratați fără întârziere. Persoanele în vârstă și cele care au și alte afecțiuni răspund mai greu la tratament" , concluzionează Dorin Roșca.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7646 secunde