"Intervenția occidentală în Siria ar declanșa un cutremur"

712
Președintele sirian Bashar al-Assad a avertizat, într-un interviu publicat de Sunday Telegraph, că o intervenție occidentală în Siria ar declanșa un adevărat cutremur în regiune și ar transforma țara într-un "nou Afganistan", relatează BBC News Online. "Siria este acum un nod în această regiune. Este o linie tectonică și, dacă te joci cu pământul, poți provoca un cutremur", a spus el.

"Orice problemă în Siria va incendia întreaga regiune. Dacă planul este de divizare a Siriei, acesta va diviza întreaga regiune", a declarat președintele sirian, adăugând: "Vreți să vedeți alt Afganistan sau zeci de Afganis-tanuri?".

Bashar al-Assad a recunoscut că forțele de securitate siriene au comis "multe greșeli" în prima perioadă a mișcării de contestare populară din țara sa, însă a insistat că ulterior acestea au vizat "numai teroriști".

Liderul sirian - confruntat din martie cu o amplă mișcare de contestare - a apreciat că a reacționat altfel decât alți lideri la manifestațiile "primăverii arabe". "Nu am mers pe calea guvernelor încăpățânate (...) La șase zile după începerea protestelor, am început reformele", susține el.

Assad a descris revolta drept "o luptă între islamism și pan-arabism", afirmând că "luptă împotriva Frăției Musulmane din anii ‘1950 și lupta continuă".

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, i-a cerut lui Assad să răspundă revendicărilor protestatarilor prin aplicarea de reforme reale, "nu prin represiune și violențe" și a cerut înce-tarea imediată a operațiunilor militare. Și membrii Ligii Arabe au transmis vineri "un mesaj urgent" pentru guvernul sirian, denunțând "uciderea civililor" care iau parte la proteste.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 28 Octombrie 2011
Stire din Actual : Ultimele zile din viața lui Gaddafi
Vineri, 28 Octombrie 2011
Stire din Actual : Bilanțul cutremurului din Turcia
Miercuri, 26 Octombrie 2011
Stire din Actual : Gaddafi a fost îngropat în deșert
Pagina a fost generata in 0.4467 secunde