Iranul promite Israelului un răspuns dur după atacul asupra consulatului său la Damasc

192
Iranul promite Israelului un răspuns dur după atacul asupra consulatului său la Damasc - 1-1712040106.jpg

Articole de la același autor

Ambasadorul Iranului în Siria, Hussein Akbari, a declarat că Teheranul îi va răspunde cu duritate Israelului în urma bombardamentului efectuat asupra consulatului iranian la Damasc, soldat cu 11 morţi, printre care şi doi comandanţi ai Gardienilor Revoluţiei, transmite agenţia EFE.

„Regimul sionist (n.r. - Israelul) acţionează împotriva dreptului internaţional, motiv pentru care va primi un răspuns dur din partea noastră”, a spus ambasadorul Hussein Akbari într-o declaraţie acordată de la Damasc televiziunii publice iraniene.

Diplomatul iranian a mai afirmat că a privit de la o fereastră a clădirii ambasadei cum a fost lovit consulatul, a cărui clădire se află lângă cea a ambasadei. Potrivit ambasadorului iranian, atacul a fost efectuat cu avioane F-35.

De asemenea, Ministrul de Externe al Iranului a cerut comunităţii internaţionale să ofere „un răspuns serios” la atacul Israelului asupra Damascului. În cadrul unei convorbiri cu omologul său sirian Faisal Mekdad, şeful diplomaţiei iraniene, Hossein Amir-Abdollahian, a considerat atacul asupra unei anexe a ambasadei Iranului la Damasc drept o încălcare a tuturor obligaţiilor şi convenţiilor organizaţiilor internaţionale, a imputat regimului sionist consecinţele acestei acţiuni şi a subliniat necesitatea unui „răspuns serios din partea comunităţii internaţionale la astfel de acţiuni criminale”, potrivit unui comunicat al ministerului.

În opinia sa, premierul israelian „Benjamin Netanyahu şi-a pierdut complet echilibrul mental din cauza eşecurilor succesive ale regimului israelian în Gaza şi a incapacităţii de a atinge obiectivele ambiţioase ale sioniştilor”.

Într-o altă declaraţie, purtătorul de cuvânt al ministerului, Nasser Kanani, a indicat că Republica Islamică Iran urmează să decidă tipul de reacţie şi de pedeapsă a agresorului.

Corpul Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, a anunţat că şapte dintre membrii săi, dintre care doi comandanţi, au fost ucişi în raidul atribuit Israelului. Este vorba de doi ofiţeri superiori ai Forţei Quds, Mohammad Reza Zahedi şi Mohammad Hadi Haji Rahimi.

Forţa Quds este considerată unitatea de elită a Gardienilor, care intervine în afara graniţelor pentru a ajuta vecinii Iranului şi pentru a asigura stabilitatea regiunii împotriva interferenţelor occidentale. Ea a fost denunţată de Statele Unite. La începutul anului 2020, liderul său carismatic, generalul Qassem Soleimani, a fost eliminat într-un raid american asupra aeroportului din Bagdad, ordonat de fostul preşedinte Donald Trump. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3939 secunde