Criza euro

Italia se află pe marginea prăpastiei

423
Italia se află pe marginea prăpastiei - silvioberlusconireflect006-1320940411.jpg
Costurile de împrumut ale Italiei au crescut azi la un nou maxim-record, randamentul obligațiunilor cu maturitatea la zece ani de-pășind pragul critic de 7%, peste care mulți economiști consideră că datoria de stat devine nesustenabilă, scrie Mediafax.

Anunțul privind demisia lui Silvio Berlusconi nu a produs efectul pozitiv așteptat, iar cos-turile de împrumut ale Italiei au crescut iarăși.

Randamentul obligațiunilor a ajuns la 7,09%, în urcare cu 51 de puncte de bază, sau 0,51 puncte procentuale, față de nivelurile de marți, potrivit FactSet Research, după ce firma de clearing LCH.Clearnet a ridicat marja minimă pentru tranzacționarea de obligațiuni italiene, transmite MarketWatch.

Depășirea pragului de 7% este considerată de analiști și econo-miști trecerea datoriei unui stat din zona euro în plaja de nesuste-nabilitate.

Creșterea randamentelor obligațiunilor de stat peste acest prag a determinat Grecia, Portugalia și Irlanda să solicite acorduri de finanțare externă cu FMI și Comisia Europeană pentru a putea evita împrumuturile prea scumpe din piețe.

Potrivit traderilor, Banca Centrală Europeană a intervenit ieri pe piața secundară prin achiziția de obligațiuni italiene pentru a încerca să mențină randamentele sub control. BCE cumpără din august obligațiuni italiene și spaniole, pentru a ajuta cele două state să evite blocarea creditului.

Italia are o datorie publică de 1900 de miliarde de euro și o creștere economică anemică. Analiștii au subliniat în mai multe rânduri că economia Italiei este prea mare pentru a fi salvată printr-un ajutor financiar.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 09 Noiembrie 2011
Stire din Actual : Silvio Berlusconi demisionează
Pagina a fost generata in 0.9679 secunde