Italienii aduc un ultim omagiu fostului președinte al țării. Giorgio Napolitano a încetat din viaţă la vârsta de 98 de ani

177
Italienii aduc un ultim omagiu fostului președinte al țării. Giorgio Napolitano a încetat din viaţă la vârsta de 98 de ani - photo44673-1695623253.jpg

Articole de la același autor

Italienii aduc un ultim omagiu fostului președinte al Republicii. Trupul neînsuflețit al lui Giorgio Napolitano a fost depus la Palazzo Madama, sediul Senatului.


Șeful statului, Sergio Mattarella și premierul Giorgia Meloni au fost printre primii care au trecut să își ia rămas bun, urmați de alți politicieni importanți din Italia.

Una dintre prezențele care au surprins a fost cea a Papei Francisc, care s-a rugat minute bune în fața sicriului.

Italienii își pot lua rămas bun de la Giorgio Napolitano până mâine, când vor avea loc funeraliile de stat. El va fi înmormântat după o ceremonie fără rit religios, care va avea loc la Palazzo Montecitorio, sediul Camerei Deputaților.

Napolitano, senator pe viață și președinte emerit al Italiei, s-a stins din viață la vârsta de 98 de ani.

Fost lider al Partidului Comunist, a fost singurul președinte al Italiei ales de două ori. A ajutat ţara să treacă prin criza datoriilor din 2011, numind un Guvern tehnocrat, condus de Mario Monti.

Recunoscut pentru moderaţie, prudenţă şi simţ politic, Giorgio Napolitano a făcut parte din grupurile universitare fasciste la fel ca majoritatea studenţilor din perioada regimului Mussolini, dar se angajase în acelaşi timp, de la vârsta de 17 ani, într-un grup de luptători din rezistenţa comunistă, după care s-a alăturat partidului în 1945 şi a fost ales în în Parlament în 1953.

Perceput ca reformist, el a fost totuşi de acord cu reprimarea insurecţiei de la Budapesta, zdrobită la 4 noiembrie 1956 de tancurile sovietice. În 2006, Napolitano a mers la Budapesta pentru a aduce un omagiu la mormântul liderului insurecţiei, Imre Nagy.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6402 secunde