La mormântul lui Prigojin din Sankt Petersburg a fost dezvelită o statuie din bronz

237
La mormântul lui Prigojin din Sankt Petersburg a fost dezvelită o statuie din bronz - statuie-prigojin-1717336788.jpg

Articole de la același autor

Soldații din gruparea de mercenari Wagner au depus flori sâmbătă la o nouă statuie dezvelită ce este dedicată lui Evgheni Prigojin, amplasată lângă mormântul său de la Sankt Petersburg.


El a fost șeful și fondatorul grupării Wagner care a participat la războiul din Ucraina. După cucerirea orașului Bahmut și pierderea a 20.000 de mercenari recrutați din pușcăriile rusești, Prigojin, nemulțumit din cauză că nu primea arme din partea guvernului rus, a organizat o revoltă împotriva regimului putinist. Vladimir Putin a ținut un discurs televizat că nu va ierta trădătorii care îl lovesc pe la spate.


Revolta a încetat și trupele Wagner au fost transferate în Belarus și în Africa. Două luni mai târziu, Prigojin a murit într-un accident aviatic. El era cunoscut anterior ca „bucătarul lui Putin”.


O statuie de bronz a fost dedicată liderului Wagner


Prigojin a fost șeful miliției private Wagner, care a luptat alături de trupele rusești în Ucraina, capturând orașul Bahmut într-un asediu care a durat luni de zile. El a organizat o rebeliune de 24 de ore pe 24 iunie 2023, capturând clădirile de comandă militară rusă din orașul sudic Rostov. A mărșăluit spre Moscova în încercarea de a înlătura liderii militari ai țării. Tancuri rusești de fabricație sovietică ce aveau litera Z înroșită au defilat în Rostov. Litera Z roșie era emblema grupării PMC Wagner.


Două luni mai târziu, după ce s-a retras și a fost admonestat ca trădător de președintele Vladimir Putin, a murit într-un accident de avion. Sâmbătă, când ar fi împlinit 63 de ani, a fost dezvelită o statuie de bronz la mormântul său din cimitirul Porohovskoye, din Sankt Petersburg.


Îndoliați, soldații purtând însemnele Wagner, unii cu fețele acoperite, au depus flori la picioarele statuii. Prigojin a fost înmormântat într-o ceremonie secretă. Kremlinul a negat implicarea în accidentul aviatic și în moartea liderului Wagner. Putin l-a înlăturat luna trecută pe ministrul Apărării de lungă durată, Serghei Șoigu, care fusese ținta criticilor lui Prigojin, scrie Moscow Times.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.3168 secunde