Pentru a reduce cheltuielile salariale,

MAE va plăti în lei diplomații din străinătate

316
MAE va plăti în lei diplomații din străinătate - fe454512da0baeff45696e4295640747.jpg
MAE îi va plăti în lei pe diplomații care activează în străinătate, pe o perioadă determinată, pentru a pune în aplicare cerința Guvernului de a reduce cheltuielile salariale cu 10-15%, a declarat, ieri, ministrul de Externe Cristian Diaconescu.
"În primul rând, decizia Guvernului trebuie înțeleasă sub aspectul momentului în care ne aflăm. Sunt convins că în dialog și în cooperare cu colegii mei vom găsi modalitățile de a reduce cu 10-15% salariile într-o anumită perioadă. Sunt și măsuri specifice, noi nu putem întrerupe activitatea, nu putem întrerupe acreditarea externă. Dar putem, la un moment dat, pe perioadă limitată și cu acordul colegilor noștri, să asigurăm plata în lei pentru o perioadă scurtă de timp, reușind să diminuăm fondul de salarii", a evidențiat Diaconescu, într-o declarație de presă cu ocazia deschiderii Reuniunii anuale a diplomației române.
Diaconescu a spus că diplomații sunt de acord cu această măsură. "Am mai trecut prin perioade dificile, prin anii 1998-1999, și am aplicat aceeași măsură. Oamenii înțeleg că România e într-o situație dificilă și sunt gata să participe la acest efort",  a explicat șeful MAE.
Totodată, ministrul a asigurat că nu va face reduceri în sistemul consular. "Acolo avem nevoie de o creștere a reprezentării noastre consulare externe. Ceea ce dorim să facem, și nu este neapărat legat de criză, este să asigurăm reprezentarea în plan extern, pentru a asigura eficiența pe alte spații unde nu suntem suficient de puternic reprezentați", a completat șeful diplomației române.
Șeful MAE a explicat, săptămâna trecută, că ministerul pierde anual  aproape 11  milioane de euro din cauza diferențelor de curs valutar. "73% din tranzacțiile MAE sunt făcute în monedă străină și suntem nevoiți să cumpărăm valută de pe piață, moment în care, din cauza cursurilor de schimb, pierdem bani", a punctat ministrul.
Cristian Diaconescu a anunțat, la începutul lunii august, că MAE va desființa 86 de posturi prin reorganizarea unor instituții din subordine, cum ar fi Agenția de Control al Exporturilor, Redacția Publicațiilor pentru Străinătate, Institutul Diplomatic Român și Centrul pentru Românii de Pretutindeni, dar nu va disponibiliza personal din cadrul Centralei.
Ministrul de Externe a precizat că, în urma restructurării acestor instituții subordonate MAE, se vor face economii de circa 300.000 de euro anual.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9958 secunde