Manifestație de amploare în Polonia, cu sloganuri proeuropene

207
Manifestație de amploare în Polonia,  cu sloganuri proeuropene - poloniaprotest-1462707179.jpg

Articole recomandate

Una dintre cele mai importante manifestații în Polonia după căderea comunismului a reunit peste 240.000 de persoane la Varșovia, potrivit primăriei, pentru ca "Polonia să-și păstreze locul în Europa", amenințat - potrivit lor - de politica conservatorilor aflați la putere, relatează AFP.

Deși se declară atașat Uniunii Europene, sursă de importante subvenții absorbite după aderarea Poloniei în 2004, guvernul partidului Dreptate și Justiție (PiS) al premierului Beata Szydlo are divergențe importante cu mai multe instituții europene din cauza reformelor sale controversate, acestea vizând în special Tribunalul constituțional și cana-lele media publice.

Comisia Europeană a angajat împotriva Varșoviei o procedură inedită pentru a verifica statul de drept în Polonia, iar Comisia de la Veneția, organ consultativ al Consiliului Europei, a invitat-o ferm să respecte deciziile Tribunalului constituțional, până în prezent fără rezultat.

Majoritatea partidelor de opoziție parlamentare, între care Platforma civică (PO, liberal), Nowoczesna (liberal) și Partidul Țărănesc (PSL), sau extraparlamentare, precum Partidul Social-Democrat (SLD) și Verzii, au participat la marș.

Reuniți în fața sediului guvernului, manifestanții agitau drapele naționale alb-roșii și drapele UE, precum și bannere cu sloganuri proeuropene. Înainte de începerea marșului spre Palatul prezidențial, ei au intonat imnul național și au scandat "Vom apăra democrația și Constituția".

"Suntem aici pentru că vrem să ne batem pentru libertate în Polonia, pentru democrație", a declarat fostul președinte Bronislaw Komorowski.

"Mulți oameni cred că aceasta se va sfârși printr-un Maidan polonez. Sper că nu se va ajunge la asta", a spus, pentru AFP, o manifestantă septuagenară. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3004 secunde