Meteoritul de la Celiabinsk, reconstituit cu ajutorul înregistrărilor video realizate de amatori

149
Meteoritul  de la Celiabinsk, reconstituit cu ajutorul înregistrărilor video realizate de amatori - meteorit-1383834194.jpg

Articole recomandate

Asteroidul care a trecut în februarie pe deasupra orașului rusesc Celiabinsk avea un diametru de 19 metri și o greutate de 12.000 de tone, au estimat oamenii de știință care au reconstituit caracteristicile și traiectoria acestuia, cu ajutorul numeroaselor înregistrări video difuzate pe internet. 

Potrivit astronomilor, acest meteorit a avut o energie echivalentă cu aceea eliberată de 500.000 de tone de TNT, la intrarea sa în atmosfera terestră. Și, chiar dacă a rănit peste o mie de persoane în regiunea Ural, pagubele ar fi putut fi mult mai grave dacă meteoritul nu s-ar fi fragmentat în mai multe etape înainte de a ajunge pe sol.

Traiectorie, curbă luminoasă, dâră de praf, boom supersonic: analizând în cele mai mici detalii circa 20 de înregistrări video realizate de amatori, pe 15 februarie 2013, care au surprins în imagini ploaia de meteoriți de deasupra Celiabinskului, cercetătorii au putut să determine parametrii asteroidului.

La intrarea în atmosferă, la altitudinea de 95 de kilometri, corpul ceresc zbura cu 19 kilometri pe secundă și cântărea circa 12.000 de tone. Sub presiunea aerului, meteoritul s-a deformat și s-a comprimat atât de mult încât a început să se spargă, iar cea mai importantă serie de fragmentări s-a produs la altitudinea de 30-40 kilometri, au subliniat autorii studiului, publicat în revista britanică Nature.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4962 secunde