Legea monumentelor va conține sancțiuni penale

Concurs Ministrul Culturii sancționează lipsa PUG-ului orașului Constanța

499

Articole recomandate

Ministrul Culturii și Cultelor, Adrian Iorgulescu, a anunțat, vineri, de Ziua Patrimoniului, că MCC va modifica Legea monumentelor mergând până la introducerea de sancțiuni penale pentru cei care nu respectă prevederile în materie. Modificările vizează, în principal, schimbarea modului de inventariere a monumentelor, punctual, "bob cu bob", și nu pe zone, și introducerea de noi reglementări privind avizele de desființare (demolare) "pentru a reduce la maximum abuzurile autorităților locale".
Potrivit lui Iorgulescu, modificările legii vor fi "introduse printr-o Ordonanță de Urgență a Guvernului care va fi emisă pe timpul vacanței parlamentare, tocmai pentru a acționa cu maximă celeritate". Ministrul Culturii și Cultelor a mai anunțat că se intenționează modificări și în ceea ce privește preempțiunea statului asupra unor monumente, astfel încât să fie "îngrădite speculațiile cu clădiri de patrimoniu".
În context, Adrian Iorgulescu a criticat dur ceea ce a numit "eliberarea de către autoritățile locale, fără discernământ și fără avizul MCC, a autorizațiilor de demolare a unor clădiri de patrimoniu". Potrivit unor statistici ale MCC, în perioada 2004-2007 au fost eliberate 300 de astfel de avize, deși prin Legea 350/2001, referitoare la urbanism, se prevede obligativitatea autorităților locale de a emite astfel de hotărâri pe baza Planului de Urbanism General (PUG). "Sunt multe localități care nu au astfel de PUG-uri, de pildă Constanța", a exemplificat Adrian Iorgulescu.
În România există în prezent 30.000 de obiective incluse pe lista MCC a monumentelor clasate, protejate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7372 secunde