Naționaliștii, victorie la scrutinul regional din Țara Bascilor

204
Partidul Naționalist Basc (PNV) a câștigat alegerile pentru parlamentul regional din Țara Bascilor, potrivit rezultatelor scrutinului desfășurat duminică. 


În viitorul legislativ regional, primul format după anunțul orga-nizației separatiste basce ETA privitor la încetarea definitivă a focului, la 20 octombrie 2011, naționalismul basc este reprezentat atât de formațiunea câștigătoare, cât și de coaliția stângii radicale basce (Bildu, apropiată partizanilor separatismului), care a devenit a doua forță politică din regiune. 

Șeful naționaliștilor basci - Íñigo Urkullu - care urmează să formeze viitorul executiv regional basc, a declarat, la aflarea rezultatelor, că formațiunea pe care o conduce, care are nevoie de sprijin parlamentar, întru-cât nu a obținut majoritatea absolută, va căuta să încheie acorduri cu ori-care dintre partidele care au câștigat reprezentare în legislativul basc.

"Trebuie să respectăm instituțiile și să evităm reformele unilaterale. Facem un pas spre dialog și ne uităm și către Europa. Țara Bascilor vrea să participe la găsirea soluțiilor în Europa. Credem în Europa, suntem Europa, viitorul nostru este Europa", a spus el.

Numărătoarea a peste 99% din voturile exprimate - peste 1.130.000 - confirmă indicațiile sondajelor efectuate la ieșirea de la urne: naționaliștii basci au fost votați de 34,6% dintre alegători, iar pe locul doi în cursa electorală s-a situat coaliția stângii radicale basce, Bildu, care a obținut peste 25% dintre voturile exprimate.

Marii învinși ai acestui scrutin pot fi considerați socialiștii basci (PSE, care au condus până acum guver-nul regional, cu sprijinul punctual al conservatorilor locali), care au pierdut nouă fotolii de parlamentari și au ajuns pe poziția a treia în preferințele electoratului. La rândul lor, conservatorii (Partidul Popular) au cu trei deputați mai puțin în viitorul legislativ regional.

v v v

La scrutinul regional de duminică, a fost înregistrată în Țara Bascilor o rată de participare de 66%, un nivel asemănător cu cel de la alegerile anterioare, care au avut loc în martie 2009. Pe durata ultimei legislaturi, executivul local socialist a condus regiunea cu sprijinul conservatorilor, însă nu a mai obținut în cele din urmă sprijinul acestora pentru trecerea proiectului de buget pentru anul viitor, astfel că s-a văzut obligat să declanșeze alegeri anticipate. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 22 Octombrie 2012
Stire din Cultură-Educație : De ce aleg studenții străinătatea
Pagina a fost generata in 0.3999 secunde