Naufragiul crucişătorului Moskva: Kremlinul refuză să se pronunţe asupra pierderilor

142
Naufragiul crucişătorului Moskva: Kremlinul refuză să se pronunţe asupra pierderilor - txfkjftutnkufiquhshsgwqgqa-1650368292.jpg

Articole de la același autor

Kremlinul a refuzat marţi să comenteze mărturii despre starea marinarilor daţi dispăruţi după naufragiul crucişătorului Moskva, nava-amiral a Flotei Rusiei din Marea Neagră, pe care Kievul afirmă că l-a scufundat săptămâna trecută, relatează AFP.


"Toate informaţiile sunt furnizate de Ministerul Apărării. Noi nu avem prerogativa de a comunica", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse Dmitri Peskov, în timp ce nici marina, nici ministerul nu au făcut public vreun bilanţ al naufragiului navei la bordul căreia se aflau sute de membri ai echipajului.


În ultimele zile, mai multe mărturii publicate de media rusofone şi pe reţelele de socializare au informat despre marinari daţi dispăruţi, dintre care unii îşi efectuau stagiul militar.


Un bărbat care locuieşte în Crimeea, Dmitri Şkrebeţ, care s-a prezentat drept tatăl unuia dintre marinarii dispăruţi, a publicat duminică seara un mesaj pe reţeaua de socializare VKontakte în care întreba pentru ce fiul său, un recrut, se afla într-o zonă de luptă.


O femeie, Iulia Ţîvova, a afirmat de asemenea pentru mai multe media că fiul său este dat dispărut.


Oficial, flota rusă afirmă că echipajul de pe Moskva a fost evacuat de pe crucişător şi printre membrii săi nu au existat nici morţi, nici răniţi, nici dispăruţi.


Potrivit Moscovei, această navă-amiral, care juca un rol-cheie în coordonarea navelor ruseşti în Marea Neagră, s-a scufundat în urma unui incendiu provocat de explozia muniţiilor aflate la bord. Ucraina afirmă că a scufundat nava cu două rachete Neptun.


Sâmbătă, Ministerul rus al Apărării a difuzat o înregistrare video prezentată ca arătând o întâlnire dintre şeful marinei şi zeci de supravieţuitori de pe crucişător, al cărui echipaj putea avea oficial până la 680 de membri.


Naufragiul navei Moskva este considerat pe larg o umilire pentru Rusia şi flota sa şi chiar comentatori pro-Kremlin au cerut explicaţii autorităţilor, fără succes până în prezent.


Rusia a recunoscut în 25 martie moartea 1.351 de militari din forţele sale în decursul unei luni de lupte în Ucraina, un bilanţ ce nu poate fi verificat din surse independente şi care nu a fost actualizat de atunci.


În martie, totuşi, Kremlinul indicase că recruţi participaseră, din greşeală, la ofensiva în Ucraina, asigurând că aceştia au fost retraşi apoi din teatrul de operaţiuni, notează AFP.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5558 secunde