Nimeni nu mai vrea ruina "Republica"!

392
Primarul Constanței, Radu Mazăre, a fost categoric împotriva preluării de către autorități a cinematografului, pe motiv că reabilitarea unității ar fi inutilă doar pentru rularea unor filme cu Stallone... J

Pe de altă parte, potrivit Ministerului Culturii, cinematografele care vor fi trecute din administrarea Regiei Autonome a Distribuției și Exploatării Filmelor (RADEF) "Româniafilm" - București în domeniul public al unităților administrativ-teritoriale și în administrarea consiliilor locale sau județene vor putea fi utilizate ca sedii ale unor instituții de spectacole și concerte, cinematografe sau așezăminte culturale. Neinteresant.
Așa că dacă primăria nu vrea ruina "Republica",atunci rămâne varianta ca unitatea să intre în patrimoniul RADEF. Și atunci vine următoarea întrebare: care RADEF?, având în vedere că regia este într-o continuă transformare. Și de unde ar avea această regie bani pentru a pune pe picioare cinematograful, atâta timp cât, numai pentru pentru a-l readuce la stadiul în care a fost predat în anul 2004 investitorului privat, este nevoie de 2 miliarde de lei vechi.
Ministrul culturii a anunțat săptămâna trecută că renunță la strategia inițială de vânzare a cinematografelor, aprobată prin hotărâre de guvern în decembrie 2006, care prevedea că sălile și grădinile de cinema vor fi vândute de Ministerul Culturii și RADEF, pe pachete, prin licitație publică. Și asta cu toate solicitările sindicaliștilor de a scoate la privatizare unitățile cinematografice; însă, să se schimbe clauzele, pentru a nu se ajunge, din nou, în situația de acum 3 ani, când în foarte puține cinematografe închiriate s-a menținut activitatea cinematografică, interesul chiriașilor fiind acela de a desfășura discotecă, supermarket, jocuri de noroc.
Totodată, fapt vehement strigat și de sindicaliști, nu s-au constituit garanții pentru executarea în bune condiții a contractelor, situație care a condus la nerecuperarea chiriilor de către filiale; nu au fost incluse clauze ferme privind rezilierea și evacuarea locatarilor în cazul nerespectării contractelor. Lucrările de modernizare și termenele de execuție asumate prin oferte devenite clauze contractuale obligatorii nu au fost precizate cu exactitate, astfel încât să fie riguros urmărite.
Bulibășeala "ia cinematograful, nu-l lua", continuă cu mare tam-tam în toată țara. Primarul Adriean Videanu a spus că inițiativa ministrului culturii Adrian Iorgulescu de a transfera autorităților locale cinematografele din rețeaua RADEF este lăudabilă și s-a declarat interesat să preia sălile din București și să transforme o parte în instituții de spectacole.
Un alt edil: primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a declarat că municipalitatea va face demersurile pentru preluarea cinematografului din administrarea Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor (RADEF), deși nu știe încă ce va face cu el.
Altul: Primăria din Galați vrea să preia singura grădină de vară din oraș și să o transforme în sala de spectacole, proiect ce ar costa 500.000 de euro.
Și exemplele pot continua. La Constanța, însă, apare și o veste bună pe fundalul acestei povești cu zmei a cinematografelor, și anume că se redeschide multiplexul de la "Tomis". Cu filme noi, premiere în prezența regizorilor, o inițiativă privată venită pentru a salva onoarea unui oraș care nu are o sală optimă de cinematograf.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8809 secunde