Noul ministru al justiţiei începe procedurile pentru participarea Poloniei la Parchetul European

181
Noul ministru al justiţiei începe procedurile pentru participarea Poloniei la Parchetul European - 1-1702538651.jpg

Articole de la același autor

Noul ministru al justiţiei polonez a semnat, în prima zi a mandatului său, o moţiune pentru aderarea Poloniei la Biroul procurorului public european (EPPO, Parchetul European), aceasta fiind o schimbare majoră faţă de poziţia guvernului precedent de la Varşovia, relatează agenţia Reuters.

„Una din primele mele decizii ca ministru al justiţiei - o solicitare către prim-ministrul Donald Tusk de aderare la Biroul Procurorului Public European”, a transmis ministrul justiţiei, Adam Bodnar.

Înainte de a deveni ministru, Bodnar declarase că aderarea Poloniei la EPPO va fi o decizie de bună credinţă care va putea fi implementată rapid, într-o încercare de deblocare de către Comisia Europeană a unor fonduri de miliarde de euro pentru Varşovia.

EPPO, la care în prezent participă 22 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, este o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.

Patru state membre ale UE - Polonia, Suedia, Ungaria şi Irlanda - au ales să nu participe la EPPO, iar Danemarca are un opt-out de la spaţiul european de libertate, securitate şi justiţie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.704 secunde