Noul Parlament European își începe mâine mandatul

420
Noul Parlament European își începe mâine mandatul - b7b4de02f4ad7c6fd9c953ddacafee84.jpg
Noul Parlament European își începe mâine, la Strasbourg, noul mandat de cinci ani, anticipându-și prerogativele sporite și făcându-și vocea auzită pe tema viitorului președinte al Comisiei Europene, relatează AFP.
Contracarând planurile actualului președinte al CE, Jose Manuel Barroso, candidat fără rival la succesiune, ales de liderii UE, eurodeputații au refuzat să îl realeagă la ședința inaugurală din 14-16 iulie.
Ședința plenară a celor 736 noi europarlamentari va avea ca obiectiv alegerea propriului președinte - fostul premier polonez Jerzy Buzek - precum și a unei armate de vicepreședinți, apoi repartizarea eurodeputaților în cadrul comisiilor tematice.
Realegerea lui Barroso a fost programată pentru la toamnă, cu condiția să prezinte un program politic detaliat și convingător, așa cum au cerut socialiștii și liberalii. Conservatorii săi nu au majoritatea suficientă și trebuie să găsească aliați.
Majoritatea europarlamentarilor refuză să fie o simplă cameră de înregistrare a propunerilor CE (care inițiază legile și veghează la res-pectarea lor) și ale Consiliului celor 27 (care se pronunță pe texte în pa-ralel cu Parlamentul). "Parlamentul își va asuma, treptat, rolul său" de reprezentant al cetățenilor europeni care l-au ales, a spus Julia de Clerck-Sachsse, analistă la Centrul pentru studii politice europene.
Tratatul de la Lisabona, care ar permite UE să funcționeze mai eficient cu 27 state membre, este susținut de PE. Dacă va fi ratificat de toate țările, textul va permite PE să fie aproape pe picior de egalitate cu Consiliul.
În acest caz, numărul domeniilor sale de acțiune se va dubla. Eurodeputații, în prezent doar consultați pe proiecte în agricultură, pescuit sau unele dosare de justiție, vor avea un cuvânt mult mai greu de spus în privința textelor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2859 secunde