O anchetă BBC arată cum poate fi pedepsit Vladimir Putin pentru crimele din Ucraina

380
O anchetă BBC arată cum poate fi pedepsit Vladimir Putin pentru crimele din Ucraina - fondputinpedeapsa-1649181758.jpg

Articole de la același autor

Imaginile cu cadavrele civililor de pe străzile din Bucha au dus la condamnarea internațională a Rusiei și la noi acuzații că forțele sale comit crime de război. O analiză a BBC arată în ce măsură poate fi pedepsit președintele rus Vladimir Putin pentru atrocitățile comise în Ucraina.

Curtea Penală Internațională a început deja să investigheze dacă au loc crime de război și Ucraina a înființat, de asemenea, o echipă pentru a strânge probe.

„Până și războiul are reguli”, spune Comitetul Internațional al Crucii Roșii. Acestea sunt cuprinse în Convenția de la Geneva și într-un șir de alte legi și acorduri internaționale.

Civilii nu pot fi atacați în mod deliberat și nici infrastructura care este vitală pentru supraviețuirea lor. Unele arme sunt interzise din cauza suferinței nediscriminatorii sau îngrozitoare pe care o provoacă, cum ar fi minele antipersonal și armele chimice sau biologice.

Bolnavii și răniții trebuie îngrijiți, inclusiv soldații răniți, care au drepturi de prizonieri de război.

Infracțiunile grave, cum ar fi uciderea, violul sau persecuția în masă a unui grup, sunt cunoscute drept crime împotriva umanității.

Anchetatorii și jurnaliștii au găsit ceea ce pare a fi o dovadă a uciderii deliberate a civililor în Bucha, un oraș de la periferia Kievului, și în alte zone din apropiere. Forțele ucrainene spun că au găsit gropi comune și că există dovezi că civilii au fost împușcați după ce au fost legați de mâini și de picioare.

Premierul Marii Britanii Boris Johnson a declarat că atacurile sunt noi dovezi ale crimelor de război.

Săptămâna trecută, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că Rusia a distrus blocuri de locuințe, școli, spitale, infrastructură critică, vehicule civile, centre comerciale și ambulanțe, acțiuni despre care SUA spun că sunt crime de război.

Există, de asemenea, din ce în ce mai multe dovezi că bombe cu dispersie au lovit zonele civile din Harkov. Marea Britanie spune că Rusia a folosit bombe termobarice, care creează un vid masiv prin absorbția de oxigen. Acestea nu sunt interzise, dar utilizarea lor deliberată lângă civili ar încălca aproape sigur regulile războiului.

Au existat o serie de tribunale unice începând cu cel de-al Doilea Război Mondial, inclusiv tribunalul care investighează crimele de război din timpul destrămării Iugoslaviei. De asemenea, a fost înființat un organism pentru a-i urmări pe cei responsabili de genocidul din 1994 în Rwanda.

Astăzi, Curtea Penală Internațională (CPI) și Curtea Internațională de Justiție (CIJ) au roluri de monitorizare a aplicării regulilor războiului.

CIJ se pronunță asupra disputelor dintre state, dar nu poate urmări persoane fizice. Ucraina a început un dosar împotriva Rusiei. Dacă CIJ s-ar pronunța împotriva Rusiei, Consiliul de Securitate al ONU ar fi responsabil pentru aplicarea deciziei.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5895 secunde