O zi din viața lui Vladimir Putin, pas cu pas. Cum își petrece timpul președintele Rusiei, "un dictator modern"

215
O zi din viața lui Vladimir Putin, pas cu pas. Cum își petrece timpul președintele Rusiei,

Articole recomandate

Newsweek a pus cap la cap informații obținute pe parcursul a trei ani, de la foști premieri, miniștri, consilieri și oameni obișnuiți, pentru a face portretul lui Vladimir Putin, pe care l-a numit "un dictator modern".


Președintele se trezește târziu și ia micul dejun la amiază, relatează Newsweek. Meniul e frugal, format din perle de brânză, omletă, uneori terci de ovăz și suc natural. Preparatele sunt întotdeauna proaspete, fiind aduse în mod regulat de la fermele patriarhului Bisericii Ortodoxe ruse, Kirill. Putin își bea apoi cafeaua, în timp ce curtenii săi, oligarhi, miniștri, guvernatori regionali, încep să se adune. Președintele îi lasă însă să aștepte cel puțin două ore, timp în care înoată. Putin este o persoană solitară și prețuiește timpul pe care îl petrece, singur, în apă.


Curtenii glumesc într-un salon, așteptând să fie primiți, dar Președintele nu se grăbește. Se spune că o așteptare de trei, poate chiar patru ore, e normală pentru un ministru. După repriza de înot, Putin merge în sala de forță, unde televizoarele sunt pornite pe canalele de știri, și preferă să ridice greutăți în loc să alerge pe bandă sau să folosească bicicleta medicinală. Uneori, după antrenament, șeful de stat citește, în principal lucrări istorice, volume despre Ivan cel Groaznic, Ecaterina a II-a, ori Petru cel Mare. Cei care îl cunosc spun însă că nu este un mare cititor. Președintele alternează apoi băile cu apă fierbinte cu cele cu apă rece și se pregătește de întâlniri. Alege doar costume croite la comandă, în culori conservatoare, la fel ca și cravatele.


Jocul puterii începe cu verificarea rapoartelor. Putin evită tehnologia modernă, din motive de siguranță. Informațiile îi sunt transmise tipărite pe hârtie, nu pe calculator și folosește doar telefonul fix securizat. Cele trei dosare cu care își începe ziua sunt rapoartele FSB (serviciul federal de securitate, succesorul KGB-ului), SVR (serviciul de informații externe) și FSO (serviciul federal de protecție). Președintele este obsedat de informații, iar cel mai stufos dosar pe care îl citește nu conține note din partea serviciilor, ci decupaje din ziare, revista presei. Komsomolskaya Pravda și Moskovsky Komsomolets, ziare citite de milioane de ruși, au prioritate, dar și publicațiile străine sunt verificate cu atenție.




Președintele îi urmărește pe cei care așteaptă să-l întâlnească, cu ajutorul camerelor video, în timp ce își citește rapoartele. Folosește rareori Internetul, dar, din când în când, consilierii săi îi arată videoclipurile în care e satirizat ori criticat.


Președintele nu locuiește la Moscova, pentru că nu suportă traficul, poluarea și aglomerația. Reședința sa nu este la Kremlin ci la Novo-Ogarevo, la 24 de kilometri față de capitală. Deși drumul se închide traficului rutier atunci când Putin trebuie să ajungă la Moscova, iar naveta durează doar 25 de minute, începând cu anul 2012, șeful de stat a redus la minimum întâlnirile pe care le ține în capitală.


În timpul liber își perfecționează cunoștințele de limba engleză în compania unui profesor particular. Chiar dacă uneori se întâlnește cu patriarhul Kirill și se spovedește, cei care îl cunosc spun că, deși probabil nu este ateu, Putin nu e tocmai un creștin practicant.


O parte importantă a programului său e ocupată de deplasări. Cele trei avioane care transportă delegația prezidențială părăsesc Moscova de cinci ori în fiecare lună. 




Sursa: Mediafax


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3646 secunde