Osama ben Laden a fost ucis

967
Osama ben Laden a fost ucis - fcef722c15ec0cd77565749edf6d1240.jpg
Președintele american, Barack Obama, a anunțat, ieri, că liderul rețelei teroriste al-Qaida, Osama ben Laden, a fost ucis. Obama a precizat, într-o intervenție transmisă în direct de televiziunile americane, că a autorizat o operațiune împotriva liderului al-Qaida, în cursul căreia nu au fost înregistrate victime în rândurile forțelor americane.
"Astăzi (n.r. ieri) pot anunța poporul american și întreaga lume că Statele Unite au efectuat o operațiune în urma căreia a fost ucis Osama ben Laden, liderul al-Qaida", a afirmat Obama.
Președintele american a precizat că operațiunea militară americană a avut loc în Pakistan.
Obama a afirmat că a fost informat, în august, că SUA au o pistă către ben Laden, constând în informații privind o posibilă ascunzătoare a acestuia, situată în Pakistan. Președintele american a adăugat că, săptămâna trecută, a decis că informațiile permit declanșarea unei operațiuni.
"Astăzi (n.r. ieri) la ordinele mele, Statele Unite au lansat o operațiune" care a vizat ascunzătoarea, a spus el.
Ben Laden a fost ucis într-un schimb de focuri, iar forțele americane au preluat trupul neînsuflețit, a adăugat Obama. Din informații ulterioare furnizate de surse din Congresul American, se pare că liderul rețelei teroriste a fost împușcat în cap.
Cooperarea cu Pakistanul a permis localizarea lui ben Laden și a clădirii unde se ascundea acesta, a precizat președintele american.
Departamentul american pentru Securitate Internă nu a ridicat, pentru moment, nivelul de alertă teroristă după moartea lui Osama ben Laden, a declarat, ieri, un oficial din cadrul departamentului.
Importanți lideri internaționali, printre care cancelarul german Angela Merkel și președintele rus Dmitri Medvedev, au felicitat SUA pentru victoria obținută.
Imediat după apariția informației despre moartea liderului taliban, s-au declanșat și controversele privind autenticitatea identității acestuia. Oficiali americani au spus că au fost folosite simularea facială pe calculator și alte metode pentru a confirma că Osama ben Laden a fost ucis, dar nu au precizat dacă au fost făcute și teste de ADN.
Cadavrul lui ben Laden a fost scufundat în mare, potrivit unui oficial american. Aceasta a precizat că demersul face parte din tradiția funerară islamică, însă nu a oferit alte detalii.
Analiștii politici internaționali au ieșit la rampă, ieri dimineață, pentru a face aprecieri cu privire la semnificația morții liderului celei mai importante formațiuni teroriste din lume. Părerea unanimă a analiștilor este aceea că prin uciderea lui ben Laden nu se înlătură amenințarea teroristă globală. Decapitarea rețelei al-Qaida nu va genera disfuncția permanentă a acesteia, ea fiind concepută pentru a funcționa descentralizat.
"Osama ben Laden pare să fi fost mult mai relevant din punct de vedere operațional pentru al-Qaida, chiar și în ultimii ani, decât au perceput mulți analiști. Moartea sa este, astfel, o lovitură enormă pentru rețeaua jihadistă în mai multe moduri, dar nu ucide al-Qaida. Grupul jihadist are și alți conducători care pot face un pas înainte, pentru a servi ca lideri ai rețelei. Aceștia pot lucra pentru a combina talentele lor de militant cu agenții, sursele de finanțare și alte lucruri esențiale, în scopul de a executa comploturi teroriste și de a realiza alte activități militante. Al-Qaida are, de asemenea, numeroase grupuri afiliate care rămân active și relevante" a afirmat expertul în contraterorism Daveed Gartenstein-Ross.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 28 Ianuarie 2011
Stire din Actual : Obama, blocat de ninsoare în trafic
Pagina a fost generata in 0.3799 secunde