Pentru o călătorie imaginară în SUA, primarul din Săcele a cheltuit 140 de milioane de lei

1586
1
Consilierii locali îl acuză pe primarul localității Săcele, Ion Oprea, că a păgubit bugetul local cu suma de 14.221 lei.

Printr-o hotărâre de consiliu local inițiată de primar, consilierii au aprobat alocarea sumei de 14.221 de lei necesară deplasării întâiului gospodar în Statele Unite ale Americii "la un program legat de protecția mediului, prevenirea poluării, colectarea și reciclarea deșeurilor, prelucrarea apelor uzate". Numai că primarul n-a mai plecat în SUA, dar nici banii nu i-a mai înapoiat, așa cum susține consilierul Ștefan Tucă. "O să vă aduc bilete să decontez" – le-a răspuns primarul consilierilor care l-au întrebat de ce nu înapoiază banii. "Banii trebuie să apară în buget", ne spune Tucă Ștefan.
Contactat telefonic, primarul Ion Oprea ne-a spus: "Să-i caute", dând de înțeles că oamenii care dețin funcția de consilier sunt atât de "proști" că nu se pot descurca în hățișurile bugetare.
Este un caz fără precedent, credem, în politica românească. În vreme ce mass media a dezvăluit cum angajații primăriilor au plecat în vacanțe pe banii contribuabililor, sub pretextul că merg la seminarii, primarul din Săcele a fost și mai și. El nici n-a plecat, dar nici n-a înapoiat banii.

Oamenii își strigă sărăcia la lună
În vreme ce primarul face ce vrea cu bugetul local și cu banii de la bugetul statului pe care prim ministrul liberal Călin Popescu Tăriceanu i-a îndrumat spre primăria liberală din Săcele, localnicii își strigă sărăcia la lună.
Satul Traian de pe raza comunei Săcele a fost uitat cu totul de primar. Locuitorii nu au apă potabilă, nu au mijloc de transport. Cei mai oropsiți sunt copiii care sunt nevoiți să meargă câte șase kilometri pe jos pentru a ajunge la școala din Săcele. "Există un ARO de care se folosește numai primăria, iar în organigrama primăriei figurează și un post de șofer. Astfel, se putea găsi o soluție pentru copiii care merg pe jos la școală", ne spune consilierul Ștefan Tucă.

Drumul oaselor
Cătălin Lupancu este elev în clasa a V-a. Vara, merge la școală cu bicicleta, însă iarna este nevoit să străbată nămeții de pe câmp pentru a ajunge în comună. Uneori, un sătean îl ia în căruță și astfel ajunge mai odihnit la orele de curs. În situația lui sunt alți șapte copii. Nici soarta copiilor de grădiniță care zilnic fac naveta la Săcele nu a înduioșat pe nimeni. Mama lui Cătălin ne-a spus că, de nenumărate ori s-a plâns conducerii școlii, însă singurele răspunsuri primite s-au referit la lipsa fondurilor.
Primarul Ion Oprea ne-a spus: "ARO nu este un mijloc pentru transportul copiilor, nu este atestat pentru transportul de copii. Eu nu improvizez". Primarul ne-a mai spus că nici nu îndeplineau condițiile necesare pentru a primi un microbuz școlar. În schimb, din toamnă va veni și un microbuz la Săcele, așa cum a promis Ion Oprea. Adică cum, domnule primar, din toamnă școala Săcele va îndeplini condițiile pentru a primi un microbuz din partea inspectoratului școlar? Adică va crește numărul de copii? Sau a fost o vorbă-n vânt, o promisiune electorală?
În cei patru ani de mandat al lui Ion Oprea, satul Săcele nici nu a existat pe harta administrativă a comunei Săcele. Primarul și-a adus aminte de sat când a început campania electorală și și-a trimis oamenii să lipească afișe electorale pe stâlpi.

Lambriuri de 500.000 lei
Dacă primarul n-a investit niciun leu în satul Traian, a făcut un veceu public în Săcele cu … 50.000 de lei, iar lambriurile de la școală au costat 500.000 de lei, așa cum ne-a spus consilierul Ștefan Tucă. Întreținerea xeroxului de la școală costă 1.000 de lei.
O altă investiție de lux în Săcele este terenul de sport din curtea școlii în valoare de 385.000 de lei. După orele de program, terenul de sport cu suprafață sintetică este închiriat cu 60 de lei pe timpul nopții și cu 40 de lei ziua. Banii intră în bugetul primăriei.
Considerăm că alte ar fi fost prioritățile localității Săcele: pietruirea drumurilor, iluminatul public, amenajarea rigolelor pe drumul principal, curățarea parcului comunei care s-a transformat în groapa de gunoi a localității.

Comentează știrea

tamara
13 noiembrie 2011
primarul plimbaret

schimbati dreak odata primarul si gata,,,,,,,,,,,,,,,,,,nu merita sa fie acolo unde este,,,,

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7284 secunde