Phenianul şi-a oprit reactorul nuclear, probabil pentru a extrage combustibil pentru bombe

200
Phenianul şi-a oprit reactorul nuclear, probabil pentru a extrage combustibil pentru bombe - 1-1696493236.jpg

Articole de la același autor

Coreea de Nord a oprit reactorul nuclear din complexul său atomic principal, probabil pentru a extrage plutoniu ce ar putea fi folosit pentru arme prin reprocesarea barelor de combustibil uzat, relatează media sud-coreene, citând o sursă guvernamentală.

Funcţionarea reactorului nuclear de 5 megawaţi de la complexul nuclear Yongbyon a fost suspendată de la sfârşitul lunii septembrie, potrivit unei evaluări efectuate de autorităţile americane şi sud-coreene.

„Coreea de Sud şi SUA cred că acesta ar putea fi un semn al lucrărilor de reprocesare pentru a obţine plutoniu pentru arme”, scrie ziarul Donga Ilbo.

Reprocesarea barelor de combustibil uzat scoase dintr-un reactor nuclear este un pas făcut înainte ca plutoniul să fie extras. Complexul nuclear Yongbyon este principala sursă de plutoniu a Nordului, pe care probabil a folosit-o pentru a construi arme nucleare.

Coreea de Nord a folosit de asemenea instalaţii de îmbogăţire a uraniului, o sursă separată de material ce ar putea fi folosită pentru arme nucleare.

„Posibilitatea unui test nuclear de către Coreea de Nord nu este exclusă”, potrivit Donga Ilbo, care citează un înalt oficial guvernamental sud-coreean, fără a detalia ce analiză a arătat că acţiunea ar putea fi legată de un test nuclear.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 2.8233 secunde