Președintele Băncii Mondiale: Refacerea stabilității în Europa se impune "urgent"

218
Președintele Băncii Mondiale: Refacerea stabilității în Europa se impune
Jim Yong Kim, noul președinte al Băncii Mondiale (BM) care și-a preluat luni mandatul, a cerut Europei să ia urgent măsuri pentru a reface stabilitatea economică astfel încât să se evite repercu-siunile asupra țărilor în curs de dezvoltare, transmite Agerpres.

"Trebuie ca țările europene să ia urgent măsurile necesare pentru a reface stabilitatea, deoarece acțiunile lor vor avea un impact asupra creșterii economice pe ansamblul regiunilor lumii", a menționat într-un comunicat noul șef al BM, desemnat pentru acest post la jumătatea lunii aprilie.

În cursul unei întâlniri cu jurnaliștii la Washington, Kim a adăugat că Banca Mondială supraveghează îndeaproape situația din Europa, afectată serios de criza datoriilor suverane.

"Prima misiune a Băncii Mondiale în această criză este să facă în așa fel încât țările cu venituri mici și mijlocii să fie protejate", a subliniat el, referindu-se în special la accesul la educație și siguranță alimentară.

Joi, Oxfam i-a solicitat lui Kim să ia de urgență măsuri în fața "gravei amenințări" pe care criza euro o reprezintă la adresa țărilor sărace.

În 2011, numai trei din cei 15 mari finanțatori europeni din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și-au majorat contribuția pentru ajutorarea dezvoltării.

Cele mai drastice reduceri au fost semnalate de OCDE din partea Greciei (-39,3%), Spaniei (-32,7%), Austriei (-14,3%) și Belgiei (-13,3%).

În cursul aceleiași conferințe de presă, Kim a mai afirmat că decizia luată vineri de predecesorul său, Robert Zoellick, de a anula un împrumut în valoare de 1,2 miliarde de dolari acordat Bangladeshului este "corectă".

"Suntem extrem de preocupați de condițiile de viață ale celor mai sărace persoane din Bangladesh, dar trebuie să subliniez că Banca (Mondială) nu tolerează corupția", a spus el.

Banca Mondială a anulat împrumutul acordat pentru con-struirea unui pod în Bangladesh după ce a făcut cunoscut că deține "dovezi credibile" referitoare la corupția din cadrul guvernului de la Dhaka.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.2924 secunde