Preşedintele Emmanuel Macron: „Viitorul Serbiei este în UE şi nicăieri altundeva”

185
Preşedintele Emmanuel Macron: „Viitorul Serbiei este în UE şi nicăieri altundeva” - 1-1712644126.jpg

Articole de la același autor

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că viitorul Serbiei se află în Uniunea Europeană şi nicăieri altundeva şi a îndemnat Kosovo şi Belgradul să îşi facă fiecare partea din drum şi să meargă mai departe pe calea normalizării, scrie agenţia AFP.

„Serbia nu trebuie să se îndoiască, indiferent de rănile trecutului recent, că viitorul său se află în Uniunea Europeană şi nicăieri altundeva”, a declarat preşedintele Emmanuel Macron alături de omologul său sârb, Aleksandar Vucic, la Palatul Elysée. „Nici o vicisitudine nu trebuie să ne facă să ne îndoim de această cale”, a insistat şeful statului francez.

Serbia, care negociază aderarea la UE, a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia, dar refuză să se alăture sancţiunilor impuse Moscovei de către Occident şi menţine relaţii privilegiate cu această ţară.

„Este important ca Serbia să continue să concretizeze această opţiune europeană, în special printr-o mai mare aliniere la deciziile noastre de politică externă”, a subliniat Emmanuel Macron. „Această opţiune trebuie consolidată, de asemenea, prin continuarea şi accelerarea reformelor pentru a consolida statul de drept, independenţa justiţiei şi pluralismul media”, a adăugat preşedintele francez.

După un război sângeros - 13.000 de morţi -, apoi declaraţia de independenţă a Kosovo, Pristina şi Belgradul au ajuns să se angajeze, în 2011, într-un dialog sub egida UE, care urmăreşte normalizarea relaţiilor lor.

Dar tensiunile rămân numeroase între aceste două ţări. În septembrie 2023, au atins un nivel rar văzut când un comando paramilitar sârb puternic înarmat a ucis un poliţist kosovar, apoi s-a retras într-o mănăstire din satul Banjska, în nordul Kosovo.

În acest sens, Emmanuel Macron a cerut ca cei responsabili pentru atacul de la Banjska să fie aduşi în faţa justiţiei şi traşi la răspundere şi „să se facă totul pentru ca o astfel de tragedie să nu se mai repete”. El a mai promis că va fi „vigilent pentru ca angajamentele asumate de autorităţile de la Pristina să fie respectate şi ca să se organizeze rapid alegeri în nordul Kosovo pentru a alege noi primari cu adevărată legitimitate democratică”.

Preşedintele sârb a contestat afirmaţiile lui Emmanuel Macron cu privire la „gesturile făcute de ambele părţi” în Kosovo şi, vizând Pristina, a apreciat că, dimpotrivă, „una dintre cele două tabere nu a făcut nimic”. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.4764 secunde