Primăria Săcele și-a însușit 700 hectare din Grindul Chituc

1252
În ședința Consiliului local Săcele din data de 20 februarie 2008, s-a votat trecerea în domeniul privat al comunei Săcele a peste 700 de hectare teren din Grindul Chituc, aflat pe teritoriul administrativ al Primăriei Corbu. În act se vorbește de teren agricol extravilan, cea mai mare parcelă, de 600,24 hectare învecinându-se la est cu Marea Neagră. Restul de parcele sunt în suprafață de 2,29 ha, 25,42 ha, 23,26 ha, 18,83 ha, 4,73 ha, 21,58 ha, 2,10 ha și 11, 82 ha.

Patru consilieri locali: unul PD, unul independent și doi PSD s-au opus, însă n-au avut sorți de izbândă, atâta timp cât restul a votat hotărârea inițiată de primarul Ion Oprea.
Contactat telefonic, primarul localității Săcele ne-a spus că suprafața de 729 de hectare din grind o are în administrare, inclusiv Agenția Domeniilor Statului predând-o prin protocol, și că inclusiv în evidențele Oficiului de Cadastru figurează tot Săcele ca proprietar.
Întrebat dacă i-a informat inițial pe cei de la Corbu cu privire la intențiile lor, ne-a replicat că "nici la Malta n-au fost atâtea discuții câte au fost pe marginea grindului".
În cazul în care prefectul Constanței, Dănuț Culețu nu va ataca în contencios hotărârea, primarul ne-a spus că se vor face puneri în posesie. "De ce să nu profităm și de ele?" – se întreabă el.
Marian Gălbinașu, primarul localității Corbu, pe al cărui teritoriu administrativ se află cele 700 de hectare din Grindul Chituc ne-a spus că, dacă se confirmă faptul că loturile pe care Săcele și le-a trecut în proprietate privată sunt cele de pe grind, va ajunge iar în instanță.
De mai mulți ani, primăriile Corbu și Săcele își dispută teritoriul. În luptă s-au uzitat practici mai mult sau mai puțin ortodoxe. Conflictul a ajuns pe masa polițiștilor și a judecătorilor.
În urmă cu doi ani, Primăria Săcele a încercat să scoată la licitație 14 loturi din Grindul Chituc, zonă care face parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării. Dacă într-o publicație centrală anunțul de licitație era unul sec, în care se specifica doar că în data de 10 august urmează să se țină licitație publică pentru adjude-carea unor imobile, pe ușa primăriei se specifica faptul că este vorba de licitarea unui teren neproductiv în baza HCL nr. 11/ 31.05 2005, cât și a unor grajduri ale CAP-ului.

Grindul, pasat de la Ana la Caiafa
Conflictul dintre cele două primării a apărut în data de 31 mai 2005, când în ședința Consiliului local Săcele din data de 31 mai 2005 s-a hotărât extinderea intravilanului comunei Săcele prin "însușirea lotizării Grindului Chituc", așa cum precizează Hotărârea nr. 10. Mai precis, consilierii locali au aprobat, pe baza expunerii de motive a primarului Ion Oprea, lotizarea terenului din Grindul Chituc și scoaterea la licitație publică a loturilor.
Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară tranșează, la rândul lui, problema. În răspunsul primit de Cuget Liber se specifică faptul că "Grindul Chituc se află în totalitatea sa pe teritoriul administrativ al comunei Corbu, conform planurilor și hărților întocmite în urma apariției Legii 2/ 1968".
Primăria Corbu a reușit să intabuleze o suprafață de 2.300 de hectare din grind, așa cum ne-a declarat primarul localității Corbu, Marian Gălbinașu. Acesta ne-a mai declarat că, de principiu, s-a înțeles cu vecinii în ceea ce privește împărțirea grindului. Însuși prefectul Constanței, Dănuț Culețu, i-a chemat la negocieri.
Conform declarațiilor subprefectului Constanței, Adrian Nicolăescu, cele două primării nu aveau cum se înțelege între ele vizavi de împărțirea teritoriului, doar în cazul în care una dintre localități ar avea deficit de teren și, din câte cunoaște, Corbu ar fi comuna care suferă de lipsă de teren.
Deși aria face parte din teritoriul administrativ al comunei Corbu, în realitate, localitățile învecinate nu de puține ori și-au arogat drepturi asupra mai multor hectare din aria protejată.

Grindul Chituc este situat la nord - vest de lacul Sinoe. Vara, teritoriul zonei este invadat de aer tropical care aduce secetă și căldură. Iarna pătrund în general mase de aer subpolar continental, dar uneori pot înainta dinspre sud și mase mai calde care duc la instalarea unei primăveri timpurii.
Vadu este unul dintre ultimele teritorii unde mai pot fi văzuți șacali, o specie pe cale de dispariție. Ultimul teritoriu virgin al litoralului românesc este o limbă de nisip, lungă de aproape 36 de kilometri, care se interpune între mare și Deltă. Un pretext pentru natură de a-și dezvălui sălbatica ei frumusețe în ocheane de apă întunecată și mirosul sărat al valurilor. Mii de metri pătrați de nisip de culoarea aluminiului neșlefuit, un covor neted ca palma, stăpânit doar de buruieni înalte. Păsări și animale dintre cele mai rare, care dau farmec acestui colț sălbatic de natură.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.4388 secunde