Procedura pe care trebuie să o urmeze românii din străinătate ca să voteze la alegerile prezidențiale și parlamentare

159
Procedura pe care trebuie să o urmeze românii din străinătate ca să voteze la alegerile prezidențiale și parlamentare - vot-diaspora-1711976024.jpg

Articole de la același autor

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) îi informează pe alegătorii români, care doresc să voteze la alegerile prezidențiale și/sau la alegerile parlamentare din acest an prin corespondență sau la o secție de votare din străinătate mai aproape de domiciliu sau reședință, cum pot face acest lucru.


Începând cu data de 1 aprilie 2024, românii se pot înregistra online pe portalul www.votstrainatate.ro, dacă doresc să voteze la alegerile prezidențiale și la cele parlamentare prin corespondență sau aproape de domiciliu sau reședință, transmite Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).


”Portalul cuprinde două secțiuni: Alegerea Președintelui României și Alegerea Senatului și a Camerei Deputaților. În cadrul fiecărei secțiuni există două categorii: Alegător în străinătate la o secție de votare și Alegător în străinătate prin corespondență.


Alegătorul care dorește să se înscrie pentru votul prin corespondență trebuie să completeze un formular online, în care să menționeze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reşedinţă, adresa de e-mail, precum şi opţiunea de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă. La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine.


Lista documentelor care atestă reședința în străinătate este cuprinsă în Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 373/2024 privind documentele care atestă reședința în străinătate în vederea exercitării dreptului de vot prin corespondență la alegerile pentru Președintele României sau la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților și pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților.


“Alegătorul român care optează să voteze în străinătate la o secție de votare va completa un formular online, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de e-mail, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate. Menționăm că o secție de votare poate fi înființată la cererea a minimum 100 de cetățeni din aceeași localitate sau dintr-un grup de localități”, se arat[ ]n documentul AEP.


După finalizarea procedurii de înregistrare pe portal, alegătorul va primi un e-mail de verificare care conține un link valabil pentru 24 de ore, ce trebuie să fie accesat pentru confirmarea cererii, în caz contrar nerealizându-se validarea înregistrării. Soluționarea cererii alegătorului din străinătate pentru votul la secția de votare se face de către AEP, în termen de 10 zile lucrătoare de la confirmarea, de către acesta, a e-mailului de verificare. Soluționarea cererii alegătorului din străinătate pentru votul prin corespondență se face de către AEP, în termen de 5 zile de la confirmarea, de către acesta, a e-mailului de verificare.


Întrebări și sesizări legate de procedura de înregistrare pot fi transmise la adresa de e-mail [email protected].


Important: Cadrul legal în vigoare permite opțiunea votului prin corespondență doar la alegerile pentru Președintele României, respectiv la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților”, informează Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), într-un comunicat de presă.
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.4916 secunde