Putin amenință Polonia: Teritoriile vestice ale Poloniei de astăzi sunt un cadou al lui Stalin

331
Putin amenință Polonia: Teritoriile vestice ale Poloniei de astăzi sunt un cadou al lui Stalin - putin-1689957040.jpg

Articole de la același autor

Liderul rus Vladimir Putin a afirmat, vineri, în cadrul unei întâlniri cu membrii Consiliului de Securitate al Rusiei, că Polonia intenţionează să ocupe o parte din Ucraina, relatează The Guardian, care citează BBC Rusia.


„În ceea ce-i priveşte pe liderii polonezi, probabil că se aşteaptă să formeze un fel de coaliţie sub umbrela NATO şi să intervină direct în conflictul din Ucraina, pentru ca apoi să smulgă o bucată mai grasă pentru ei, pentru a-şi recâştiga, aşa cum cred ei, teritoriile lor istorice din Ucraina de astăzi, în vestul ţării. Teritoriile vestice ale Poloniei de astăzi sunt un cadou al lui Stalin pentru polonezi, au uitat oare prietenii noştri de la Varşovia acest lucru? Noi le vom reaminti”, a afirmat Putin.


„Există acum o dorinţă evidentă a Poloniei de a invada partea de vest a Ucrainei. Acesta este motivul pentru care Ucraina nu este invitată în NATO”, a declarat săptămâna trecută şi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-un interviu pentru Al-Jazeera. Moscova a mai invocat anterior ideea unor „cadouri” teritoriale din partea autorităţilor sovietice, pentru a justifica anexarea Crimeei de către Rusia, menţionează The Guardian. 


Polonia, unul dintre cei mai fideli aliaţi ai Ucrainei Polonia, unul dintre cei mai fideli aliaţi ai Ucrainei, a furnizat arme Kievului şi a primit refugiaţi, dar nu s-a arătat interesată să trimită trupe în Ucraina - în ciuda afirmaţiilor contrare ale lui Putin. În schimb, Polonia şi-a întărit apărarea la graniţa cu Belarusul, ţară aliată a Rusiei, unde s-au deplasat luptătorii din forţa de mercenari Wagner după revolta eşuată din Rusia. Teritoriul belarus care se învecinează cu Ucraina, dar şi cu Polonia şi Lituania, ţări membre ale UE şi NATO a servit drept rampă de lansare pentru ofensiva rusă din Ucraina. 


Joi, Belarusul a declarat că mercenarii Wagner au început să antreneze forţele speciale belaruse într-un poligon militar aflat la doar câţiva kilometri de graniţa cu Polonia. Pe de altă parte, Putin a avertizat că Moscova va folosi „toate mijloacele pe care le are la dispoziţie” pentru a proteja Belarusul în cazul unui atac. 


„Dezlănţuirea unei agresiuni împotriva Belarusului va însemna o agresiune împotriva Federaţiei Ruse”, a declarat Putin, în condiţiile în care Rusia a început luna trecută să transfere focoase nucleare tactice în Belarus. Putin a declarat că au existat rapoarte de presă despre planuri pentru o unitate polono-lituaniană care să fie folosită pentru operaţiuni în vestul Ucrainei, pentru a ocupa teritoriul de acolo. 


„Este binecunoscut faptul că ei visează, de asemenea, la pământurile din Belarus. Dar în ceea ce priveşte Belarusul, acesta face parte din statul unional cu Rusia. Declanşarea unei agresiuni împotriva Belarusului va însemna o agresiune împotriva Federaţiei Ruse. Dar în ceea ce priveşte Belarusul, acesta face parte din statul unional cu Rusia. Declanşarea unei agresiuni împotriva Belarusului va însemna o agresiune împotriva Federaţiei Ruse”, a spus Putin.
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4024 secunde