RAJA Constanța, acuzată că deversează ape uzate în apropierea plajei

1245
Direcția Apelor Dobrogea Litoral acuză SC RAJA SA Constanța că deversează ape uzate orășenești în Marea Neagră, în apropierea zonei de îmbăiere de pe plaja Mamaia, fără să fi anunțat dispeceratul instituției. Inspecția teritorială a Apelor Române a resigilat cele două vane de descărcare. Totodată, se precizează într-un comunicat de presă, SC RAJA SA a fost sancționată cu suma de 40.000 de lei pentru deversarea de ape uzate.

SC RAJA SA Constanța deține patru stații de epurare în zona litorală. Societatea este monitorizată de către Direcția Apelor Dobrogea - Litoral întrucât se află într-un proces de modernizare cu un program de etapizare.
În urma analizelor efectuate de către Direcția Apelor Dobrogea - Litoral, s-au constatat unele depășiri constante la indicatorii organici din dreptul stațiilor Constanța Nord și Eforie Sud. Prin procesul de diluție în Marea Neagră, concentrațiile ridicate se diminuează, nefiind afectate zonele de îmbăiere.

Doar în 2015 vom avea o apă bună
Monitorizarea punctelor de deversare în Marea Neagră se realizează lunar. Din cele 12 puncte de deversare, trei nu se încadrează în parametri calitativi, precizează Cătălin Anton, purtătorul de cuvânt al Apelor Române. "Este vorba de stațiile de pompare a apelor uzate ale RAJA din Constanța Nord, Eforie Sud și Mangalia, care sunt în proces de modernizare. La acestea se adaugă alte cinci puncte de descărcare de siguranță", se precizează într-un comunicat de presă. Conform ultimelor analize, nu au existat descărcări pe perioada sezonului estival.
În conformitate cu negocierile purtate pentru aderarea la UE, România trebuie să aibă o apă bună în 2015, existând un program de etapizare a lucrărilor de modernizare pentru agenții economici care deversează ape uzate.
În mod suplimentar, Autoritatea de Sănătate Publică a Județului (ASPJ) Constanța prelevează probe de pe alte 48 de secțiuni, pentru a stabili calitatea apei de îmbăiere. Buletinele de analiză sunt transmise la fiecare două săptămâni către Direcția Apelor Dobrogea - Litoral, care le afișează pe panourile de informare a publicului. Din analizele ASPJ rezultă că în 30 de secțiuni apa de îmbăiere are o calitate excelentă, în 14 secțiuni apa este caracterizată ca fiind bună, iar în patru secțiuni apa este considerată satisfăcătoare.

RAJA spune că stația de pompare a cedat
În replică, RAJA precizează faptul că stația de epurare Constanța Nord, care nu este funcțională, fiind în plin proces de modernizare, a preluat pe data de 9 iulie toată cantitatea de precipitații, care a fost repompată către stația de epurare Constanța Sud, lucru care de altfel se întâmplă și cu toate apele menajere colectate din stațiunea Mamaia și zona de nord a orașului. "Fiind vorba de un debit foarte mare, pentru a se evita inundarea zonei în care se află amplasată stația de epurare Constanța Nord (intrarea în stațiunea Mamaia), o mare parte din apele pluviale colectate au fost direcționate către bazinele stației de pompare, urmând ca această apă de ploaie să fie dirijată către stația Constanța Sud", precizează Irina Oprea, purtătorul de cuvânt al regiei. O zi mai târziu, din cauza suprasolicitării, stația de pompare a cedat. Pentru a evita inundarea stației, dar și a zonei, având în vedere că era vorba de un caz de forță majoră, reprezentanții stației au deschis conducta de siguranță pentru deversarea apelor pluviale, moment în care în incinta stației au apărut reprezentanții Apelor Române. Irina Oprea spune că reprezentanții instituției Apelor Române nu au luat probe pentru analizarea apelor deversate.

Război la vârf
Nu este pentru prima dată când cele două instituții se războiesc pe tema calității apei Mării Negre. În luptă au intervenit, pe parcurs, patronatele hoteliere de pe litoral, Consiliul Județean Constanța, Camera de Comerț, Aeroportul Constanța, TUI România. Membrii Asociației de promovare și dezvoltare a turismului "Litoral" au cerut în mod public primului ministru, Călin Popescu Tăriceanu, s-o demită "de urgență" pe Lucia Ana Varga, secretar de stat în Ministerul Mediului pentru afirmațiile făcute într-un cotidian central privind calitatea apei de îmbăiere. Pe lista neagră a asociației sunt trecuți Gheorghe Babu, directorul Direcției Dobrogea Litoral Apele Române.
Nici Consiliul Județean Constanța nu se lasă mai prejos și, pe motivul că "au fost afectate în mod grav interesele economice ale județului Constanța și ale României", Nicușor Constantinescu, președintele CJC Constanța, cere demiterea celor doi și "luarea măsurilor necesare minimalizării pierderilor produse economiei județului Constanța".

Comisia Europeană ne arată cartonașul roșu
Conform unui raport al Comisiei Europene, pe anul 2007, aproape un sfert din apa de îmbăiere conține coliformi fecali. În urma analizelor microbiologice și chimice raportate de țara noastră, Comisia Europeană a întocmit un raport al calității apei de îmbăiere pentru sezonul trecut, în care se specifică faptul că apa avea, sezonul trecut, un conținut microbiologic și chimic.
Din raport, rezultă că, din cele 35 de zone recomandate pentru îmbăiere, 11 dintre acestea sunt conform standardelor UE, adică 28,6%, iar altele 20% nu sunt conforme, în condițiile în care peste 51% dintre acestea nu au fost sau sunt insuficient monitorizate. Conform raportului UE, nu a fost identificată nicio zonă în care îmbăierea este interzisă.
Pentru anul 2008, autoritățile de sănătate publică au propus Comisiei Europene mai multe puncte de monitorizate pentru zonele de îmbăiere: Constanța I, Constanța II, Pescărie, Forum, 2 Mai, Debarcader, Belona, Azur, Jupiter III, Mamaia - opt puncte, Mangalia, Delfin, Năvodari - două, Neptun - două, Saturn - două, Vama Veche, Venus - două, Gura Portiței.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9337 secunde