Reglementarea comerțului internațional cu arme, pe ultima sută de metri

308
Reglementarea comerțului internațional cu arme, pe ultima sută de metri - comertcuarmament-1343397605.jpg
Negocierile la ONU pentru semnarea primului tratat internațional de reglementare a comerțului cu arme convenționale au intrat vineri pe ultima sută de metri, informează AFP.

Cele 193 de țări membre trebuie să se pună de acord prin consens până la miezul nopții (ora New York-ului sau sâmbătă, 4h00 GMT) asupra regulilor pentru această piață de 70 de miliarde de dolari anual.

Neliniștit de "progresele foarte limitate" ale negocierilor, secretarul general al ONU Ban Ki-moon a cerut joi negociatorilor "să dea dovadă de flexibilitate".

Asociații ca Amnesty International și Oxfam au criticat prima schiță de tratat propusă marți de diplomatul argentinian Roberto Moritan, care prezidează nego-cierile demarate la începutul lunii iulie. Ele au denunțat "lacune și ambiguități", în special în lista armamentului restrictiv și lipsa de precizie cu privire la muniții.

O a doua redactare a textului, propusă de Moritan răspunde parțial acestor obiecții, potrivit lui Whitney Brown, juristă la Amnesty International.

Potrivit textului, fiecare țară va trebui să evalueze dacă armele pe care le comercializează riscă să fie utilizate pentru "violări grave ale drepturilor omului" și acțiuni teroriste.

Un diplomat britanic a estimat că noul text aduce o "ameliorare sensibilă" proiectului și că semnarea unui acord este acum foarte aproape.

"Tratatul istoric de care avem nevoie ne este la îndemână", a estimat și Anna MacDonald de la Oxfam. Dar ea deplânge faptul că noul text permite unei țări exportatoare să continue să livreze arme dacă este legată de clientul său printr-un acord de apărare, cum face Rusia cu aliatul său sirian. De asemenea, ea și-a exprimat regretul pentru absența unui registru public al tranzacțiilor, care ar permite "să se ceară socoteală eventualilor comercianți de arme iresponsabili".

Potrivit diplomaților, este imperativ ca principalii actori ai pieței (europeni, SUA, Rusia, China) să semneze documentul și în acest scop unele concesii au fost necesare. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 28 Iulie 2012
Stire din Actual : Norvegia ar putea interzice cerșetoria
Pagina a fost generata in 1.3955 secunde