Republica Moldova a sărbătorit ieri, modest, Ziua Independenței

383
Sărbătorirea Zilei Independenței la Chișinău a avut loc, în acest an, în condiții mai modeste decât anii trecuți, criza financiară punându-și amprenta și asupra recepției oferite joi seara de autoritățile centrale.
Cheltuielile pentru recepție au fost acoperite din banii pentru întreținerea Aparatului Guvernului, în timp ce în alți ani finanțarea venea din fondul de rezervă al Guvernului. Dar în 2009 banii din acest fond au fost deja cheltuiți.
Și recepțiile găzduite de misiunile diplomatice ale Republicii Moldova în străinătate au fost mai modeste, fiind organizate fără finanțare suplimentară de la Guvern, ci doar din contul mijloacelor bugetare alocate acestor misiuni.
Un alt aspect inedit este că Republica Moldova a ajuns "la majorat" - ieri s-au împlinit 18 ani de la proclamarea independenței - fără originalul Declarației de independență de la 27 august 1991, semnată uninominal de către cei 270 de deputați de diferite naționalități. Documentul a ars în ziua de 7 aprilie, când în urma violențelor postelectorale a fost incendiată clădirea Parlamentului de la Chișinău. Deși arhivele păstrează copii, distrugerea Declarației de independență "reprezintă întreruperea procesului istoric", pentru că tocmai acest act a stat la baza mai multor documente de stat, precum Constituția Republicii Moldova, susțin deputații din primul parlament moldovean, reuniți în Asociația Parlamentul-90.
Pe de altă parte, încă de ieri dimineață, s-a creat impresia că puterea și opoziția de la Chișinău au două sărbători distincte.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2535 secunde