Restricții fără precedent pentru giganții internetului. Regulile au intrat în vigoare

275
Restricții fără precedent pentru giganții internetului. Regulile au intrat în vigoare - barbatlucrandlalaptopcusemnulwir-1692981982.jpg

Articole de la același autor

De astăzi a intrat în vigoare un pachet de legi privin reglementarea Internetului, considerat ca unic în lume. Este vorba despre Digital Services Act (DSA), care va avea efecte doar în Europa.


DSA se aplică de-acum celor mai mari 19 reţele de socializare, pieţe de bunuri şi motoare de căutare, între care Google, YouTube, Amazon, Facebook, Instagram, X (fosta Twitter) sau TikTok, notează AFP.
Aceste companii care au fiecare peste 45 de milioane de utilizatori activi în UE, au noi obligaţii de combatere a dezinformării, urii online, pornografiei infantile sau contrafacerilor, sub supravegherea Comisiei Europene (CE).


„UE este azi prima jurisdicţie din lume în care platformele online nu mai beneficiază de un «drept de trecere» şi nu mai stabilesc propriile lor reguli. Ele sunt de-acum entităţi reglementate la fel ca instituţiile financiare”, declară comisarul european însărcinat cu Piaţa Internă, Thierry Breton, care promite să ’impună respectarea scrupuloasă a DSA’.
Contravenienţii se expun unor amenzi care ating 6% din cifra de afaceri mondială a grupului din care fac parte, iar, ca ultim recurs, în cazul unor infracţiuni grave, la o interzicere temporară a funcţionării în UE.


Platformele sunt obligate să le propună navigatorilor pe Internet un instrument de semnalare cu uşurinţă a conţinuturilor ilicite, definite de legislaţiile naţionale sau texte europene, iar apoi să le retragă rapid. Ele sunt obligate să se supună unui audit anual independent în vederea verificării faptului că-şi îndeplinesc obligaţiile.
Site-urile de comercializare au obligaţia de a urmări vânzătorii, cu scopul de a reduce fraudele.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.3513 secunde