Revista "Paradigma", jurnal cultural douămiist

416
Una dintre puținele publicații culturale care tratează generația douămiistă, revista "Paradigma", se distinge prin statutul pe care îl acordă tinerilor scriitori. Cu un raport informațional - calitativ foarte consistent, publicația promovează poeții și prozatorii din noua generație, sub coordonarea lui Marin Mincu.

Profesorul Marin Mincu scrie "istoria poeticității"
Ultimul număr al revistei aduce în discuție topici de actualitate pentru sfera de acțiune a poeziei, articolele centrându-se în jurul celei mai recente cărți lansate de Marin Mincu, "O panoramă critică a poeziei românești din secolul al XX-lea". Încă din primul articol, semnat de Bogdan Crețu, se insistă asupra conceptului de poeticitate, ca statut al poeziei. Autorul numește cartea profesorului Mincu "o istorie a poeti-cității […] ceea ce înseamnă a înțelege poezia ca pe un discurs nefragmentat, cu o coerență de sine stătătoare, întors, la vârsta maturității, către sine".
La capitolul "Dezbatere", în articolul intitulat "Meritul real al Panoramei lui Mincu vine dintr-o altă coerență", Constantin Pricop vorbește despre poeticitate și liricitate, diferențiindu-le prin faptul că "poeticitatea acoperă întregul domeniu al poeticului, în timp ce lirismul este doar o parte a acestuia, tot mai restrânsă în poezia modernă". De asemenea, el aduce în discuție un important punct de vedere asupra operei profesorului Mincu, în sensul în care lucrarea sa este nu doar o panoramă, ci și o antologie.

"Dumnezeu a murit" – adevăr sau provocare?
Cu aceeași opulență argumen-tativă, făcând apel la teoreticieni de renume, Ștefania Mincu tra-tează în articolul său, "Transmodernismul", ideea de antropocentrism reactualizat, în care ființa este prinsă între zidurile cotidianului, față în față cu frumusețea veritabilă și eliberatoare a omului reprezentat în arta renascentistă, unde, așa cum susține, "stă cel mai bine înfiptă rădăcina postmodernității veritabile". De asemenea, este adusă în discuție laicizarea mitului în contextul postmodernității exemplificând cu enunțul nietzschenian "Dumnezeu a murit", deseori interpretat forțat cu sensul că "Dumnezeu a fost ucis", lucru care nu corespunde ideologiei postmoderniste reale: "Uciderea lui Dumnezeu este cu totul altceva: e o ruptură abisală, dostoievskiană, în om, un fapt irecuperabil și mortal pentru conștiința ca atare", susține Ștefania Mincu, pornind de la interpretarea enunțului mai sus amintit de către Gianni Vattimo. Autoarea îi prezintă, în articolele sale, pe Theodor Codreanu, culucrarea "Transmodernismul", apărută în 2005 la editura Junimea și pe Dumitru Chioaru, cu antologia sa numită "Clipe fosforescente" (Editura Limes, 2007).

"Douămiismul nu este un brand"
Un alt punct important al statutului poeziei douămiiste este expus de Ștefania Mincu în contextul prezentării cărții sale, "Douămiismul poetic românesc", lansată anul acesta la editura Pontica. Este vorba despre o replică pe care autoarea i-a adresat-o poetului Răzvan Țupa, căruia i-a argumentat că douămiismul nu este un brand: "Cel mai trist lucru ar fi ca douămiismul să fie confundat cu un brand. Pentru că prin brand eu înțeleg ceva cum ar fi o modă mass-mediatică, oarecum de spectacol, foarte la îndemână ca să se joace cu ea poeții tineri".
În suplimentul "Generația 2000", poetul Mircea Țuglea îi ia un interviu profesorului Marin Mincu, subiectul centrându-se în jurul controversei legate de schimbarea locațiilor Cenaclului Euridice. Nu lipsesc nici poeziile, semnate de Mitoș Micleușanu, Mugur Grosu, Constantin Acosmei și Dumitru Crudu.
Deosebit de consistentă, revista "Paradigma" conferă o cunoaștere polivalentă a literaturii și a poeziei, sub coordonarea redacției formată din Ștefan Borbely, Bogdan Crețu, Ștefania Mincu, Luca Pițu și George Popescu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.2748 secunde