România și Ungaria, în pragul unui conflict diplomatic

1432
România și Ungaria, în pragul unui conflict diplomatic - 17efc07e098efab4f883d9add24eac68.jpg
Ambasadorul Ungariei în România, Oskar Fuzes, a fost convocat, ieri, la MAE român, au declarat, pentru Mediafax, surse diplomatice.
Potrivit surselor citate, ambasadorul a fost convocat în legătură cu discuțiile apărute privind traducerea declarației premierului ungar Viktor Orban. În același timp, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, s-a aflat la Comisia de politică externă a Senatului, unde a fost audiat în legătură cu același subiect.
Ministerul român de Externe a dat publicității o traducere neoficială a mesajului transmis de premierul Ungariei, Viktor Orban, cu ocazia Zilei maghiarilor de pretutindeni.
"Stimați concetățeni! Această zi este sărbătoarea națiunii. Amintirea revoluției și a luptei de eliberare este importantă, întrucât rezumă, în mod fidel, toți pilonii importanți ai identității noastre maghiare: mândria noastră națională, cinstirea limbii și culturii noastre de sine stătătoare, iubirea noastră de libertate. Toți maghiarii, fie că trăiesc pe pământul natal, ori în orice altă parte a lumii, simt același lucru: când vine primăvara, ne punem cocarda în piept și pornim să sărbătorim. Sărbătoarea națională ne oferă ocazia, întotdeauna, să pregătim o analiză a stării națiunii. Ce am realizat? Avansăm pe un drum bun? În anii trecuți am sărbătorit printre îndoieli. După multă vreme, putem, din nou, să salutăm primăvara, în libertate. Ungaria s-a schimbat foarte mult, iar acum trăiește lunile înnoirii. Mai avem multe de făcut, moștenirea noastră ne-a așezat în fața unor sarcini care ne pun la încercare. Am avut aseme-nea datorii, la care nu ne-am priceput și nici nu am vrut să așteptăm. Am înființat Ziua solidarității naționale și am făcut posibil pentru maghiarii din exterior să își obțină cetățenia ungară fără să-și părăsească ținutul natal. Acum ne îndeplinim pe mai departe datoria față de națiune. Noua Constituție, al cărei proiect l-am înaintat de Ziua Națională, așează în sfârșit pe bazele demnității crezul nostru național, definește solidaritatea tuturor ma-ghiarilor și răspunderea Ungariei față de toți membrii națiunii. Vă salut pe toți cu ocazia acestei sărbători frumoase, dătătoare de speranțe. Vă doresc tuturor multă putere, sănătate și Dum-nezeu să vă ajute!", se arată în mesajul lui Viktor Orban, conform traducerii neoficiale făcute de MAE român.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3447 secunde