Romii constănțeni cer revenirea la meseriile tradiționale

745
Este sau nu segregare în școlile constănțene? Sunt sau nu discriminați romii, în comparație cu reprezentanții altor etnii sau cu populația majoritară? Se poate vorbi despre o lipsă de interes din partea autorităților locale în a-i sprijini pe romi să își însușească "dreptul la identitate"? Dar, mai ales, cine este de vină pentru procesul destul de lent de incluziune socială în cazul romilor și care ar ar fi metodele cele mai bune pentru a-i determina pe etnicii romi, din Constanța și nu numai, să se integreze în societate?
Lunar, la Prefectura Constanța au loc întâlniri între reprezentanții romilor din județul Constanța și instituțiile deconcentrate din județ, tocmai în scopul de a încerca să se răspundă la aceste întrebări.

Segregarea, o problemă reală sau inventată?
La sfârșitul săptămânii trecute, prefectul Dănuț Culețu și subprefectul Claudiu Palaz au participat la o astfel de întâlnire. Problemele ridicate și de această dată de reprezentanții romilor au vizat segregarea în școli, dar și lipsa locurilor de muncă pentru etnicii lor, lipsa spațiilor de locuit, în special în cazul familiilor de romi evacuate din casele naționalizate, și identificarea unor proiecte în vederea integrării lor în societate.
Problema segregării pare a fi mai mult una inventată decât una reală.
Cel puțin așa a reieșit vineri, la dezbaterea de la prefectură, când, în urma analizei situației instituțiilor de învățământ în care se semnalaseră astfel de cazuri, însuși subprefectul Claudiu Palaz a făcut apel la participanții la întâlnire să nu se ajungă până într-acolo încât o problemă care nu există, și anume segregarea, să fie inventată, și asta numai în urma unor analize teoretice ale problemelor și necorelării prevederilor legislative cu realitățile din teren.
Reprezentantul Asociației Roma Acces, Ion Stoica, a semnalat și de această dată acuze de segregare, invocând cazul Cărpiniș - Băneasa. Aici, copiii etnicilor romi sunt înscriși toți în aceeași unitate, ceea ce, potrivit liderului asociației, constituie un caz de segregare. Problema reală este însă că o altă grădiniță unde etnicii romi ar putea să își înscrie copiii se găsește la 3 kilometri distanță, acesta fiind, în opinia reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean și ai Prefecturii, motivul real pentru care preșcolarii de etnie romă învață în aceeași clasă.

Grădinițe pentru romi
În cadrul aceleiași întâlniri, prefectul Dănuț Culețu a anunțat că Inspectoratul Școlar Județean Constanța are ca termen data de 4 aprilie pentru a definitiva un proiect pentru construirea a cinci grădinițe în județul Constanța, în zone cu populație numeroasă de etnie romă. S-au identificat, astfel, localitățile Constanța - cartierul Palazu Mare, Băneasa, Cuza Vodă, Făurei și Văleni.
Propunerea a venit chiar din partea reprezentanților unei fundații internaționale petru romi, care are sediul la Budapesta. La începutul acestei luni, în cadrul unei evaluări în comunitățile de romi din Constanța, reprezentanții fundației au constatat că una dintre problemele care generează abandonul școlar, încă din clasele primare, constă în carențele educaționale cu care copiii intră în sistemul de învățământ ca urmare a faptului că nu parcurg anii de studii din sistemul preșcolar.

Munca, o preocupare relativă
Romii, ca și românii, ca și reprezentanți ai altor minorități etnice, se plâng și ei de lipsa locurilor de muncă. O propunere pe cât de originală pe atât de dificil de realizat vine din partea reprezentanților romilor care au solicitat reprezentanților AJOFM la întâlnirea de vineri reactivarea vechilor meserii tradiționale ale etniei și organizarea unor cursuri de calificare în respectivele domenii. În scopul revenirii la vechile tradiții, una dintre asociațiile de romi din Constanța este pe cale să reînființeze o fanfară care va susține spectacole cu muzică tradițională.
Potrivit reprezentanților AJOFM, de la începutul anului până în prezent s-au organizat 10 caravane pentru romi în județul Constanța, dar interesul etnicilor pentru oferta prezentată a fost destul de scăzut. De altfel, Constantin Constantin, consilierul pe problemele romilor la Prefectura Constanța, a confirmat faptul că, în ciuda cererii foarte mari pe piața de muncă din domeniul naval din județul Constanța, demersurile de colaborare cu unul dintre șantierele navale au eșuat ca urmare a refuzului etnicilor romi de a se angaja. Constantin a mai adăugat că sunt foarte multe cazurile care preferă încă beneficiile financiare destul de mici pe care le oferă Legea nr. 416, completate cu munca la negru, decât să accepte un loc de muncă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5957 secunde