Rusia a început să transfere arme nucleare în Belarus

148
Rusia a început să transfere arme nucleare în Belarus - 274757-1685035418.jpg
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a afirmat joi că Rusia a început să transfere arme nucleare spre ţara sa, concretizând desfăşurarea anunţată în martie de Vladimir Putin, potrivit France Presse.


Rusia nu a făcut deocamdată niciun comentariu cu privire la acest subiect.


„Transferul încărcăturilor nucleare a început, asta a început deja”, a declarat Lukaşenko, răspunzând unui jurnalist rus, conform unei înregistrări video difuzate de contul oficial de Telegram al preşedinţiei belaruse, Pul Pervogo.


Lukaşenko, care se află la Moscova joi pentru un summit regional, nu a fost în măsură să indice dacă armele respective se află deja în ţara sa. El a explicat că Putin i-a spus în ajun, că a semnat decretul care să permită acest transfer.


Preşedintele rus anunţase în 25 martie că Moscova va desfăşura arme nucleare „tactice” pe teritoriul Belarus, ţară situată la porţile Uniunii Europene, alimentând temerile privind o escaladare a conflictului în Ucraina.


Anunţul a suscitat critici din partea comunităţii internaţionale, din partea ţărilor occidentale în special, cu atât mai mult cu cât liderul rus a evocat încă de începutul invaziei în Ucraina declanşate în februarie 2022 posibilitatea recurgerii la arma nucleară.


La începutul lunii aprilie, Rusia a indicat că a început să instruiască militari belaruşi pentru utilizarea armelor nucleare tactice.


Între altele, Putin a indicat în trecut că zece avioane au fost deja echipate în Belarus pentru utilizarea unor astfel de arme şi că un depozit special va fi terminat până la 1 iulie.


Belarus nu este angajat direct pe teren în Ucraina, dar a permis armatei ruse să-i utilizeze teritoriul pentru lansarea atacului asupra Ucrainei în februarie 2022.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5103 secunde