Rusia acuză Statele Unite de destabilizarea Europei, inclusiv prin aducerea echipamentelor militare în România

125
Rusia acuză Statele Unite de destabilizarea Europei, inclusiv prin aducerea echipamentelor militare în România - atac2-1451328093.jpg

Articole recomandate

Planul Statelor Unite de a aduce echipamente militare în România și în alte țări central și est-europene reprezintă o încălcare a Tratatului fondator NATO-Rusia care va avea "consecințe negative", anunță Ministerul rus de Externe, acuzând Washingtonul că vrea destabilizarea Europei.

Planurile SUA de construire a unor centre pentru stocarea armamentului greu în România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia vor fi o încălcare a Tratatului fondator NATO-Rusia, a transmis luni Ministerul rus de Externe.

"Aceste măsuri, dacă vor fi implementate, vor încălca o prevedere-cheie a Tratatului fondator NATO-Rusia, din anul 1997; prin acest acord, Alianța Nord-Atlantică a asumat obligația de a nu staționa capacități combatante considerabile" în apropierea frontierelor ruse, a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, citat de LSM, postul public de radio și televiziune din Letonia, potrivit romanialibera.ro.

"Sperăm că arhitecții noii ediții a Războiului Rece își vor da seama de riscurile și consecințele negative ale militarizării forțate a uneia dintre cele mai calme regiuni ale lumii din punct de vedere militar; sperăm că vor manifesta voință politică și vor renunța la scheme și metode specifice erei de conflict", a adăugat Maria Zaharova.

"Pregătiri militare de o asemenea amploare ale Statelor Unite sub pretextul total inadecvat de a proteja aliații de o amenințare rusă inexistentă nu doar că nu corespund intereselor privind pacea și securitatea în Europa, ci confirmă din nou intențiile Washingtonului de a provoca escaladarea tensiunilor și de a afecta stabilitatea continentului", a încheiat oficialul rus.

Departamentul american al Apărării a anunțat la începutul lunii decembrie un plan de construire a unor unități pentru stocarea de armament în România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, în cadrul Operațiunii "Determinare Atlantică" ("Atlantic Resolve"), demarată ca reacție la presupusele ingerințe ruse în Ucraina. Echipamentele militare folosite de armata americană la manevre comune în Europa Centrală și de Est ar urma să fie menținute în aceste țări.

Pentagonul a anunțat pe 1 decembrie că România va primi un prim set de echipament militar, format din aproximativ 70 de piese, în vederea consolidării capacităților Operațiunii Determinare Atlantică, la care țara noastră participă din martie 2015.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0854 secunde