Rusia și Japonia, încă în război. Un acord de pace, greu de încheiat

178
Rusia și Japonia, încă în război. Un acord de pace, greu de încheiat - manar07230110014818868004-1481903815.jpg

Articole recomandate

Președintele rus Vladimir Putin și premierul japonez Shinzo Abe au recunoscut vineri că încheierea unui acord de pace între țările lor rămâne dificilă din cauza diferendului cu privire la Insulele Kurile, relatează AFP, citată de News.ro.



Japonia și Rusia se află teoretic în stare război de al sfârșitului celui de-a Doilea Război Mondial, în urmă cu peste 70 de ani, din cauza acestei dispute cu privire la patru insule vulcanice, oficial parte a regiunii ruse Sahalin, dar care sunt revendicate de Japonia.

"Ar fi naiv să credem că am putea să soluționăm această problemă într-o oră. Însă este fără îndoială necesar să căutăm o soluție. Este necesară o muncă meticuloasă în vederea consolidării încrederii blaterale", a declarat Putin într-o conferință de presă comună cu Abe la Tokyo.

El a recunoscut că situația actuală, pe care a catalogat-o deja în mai multe rânduri ca "anacronică", nu este satisfăcătoare. "Cel mai important este să se încheie un tratat de pace", a repetat el, subliniind însă că există etape delicate de depășit.

"PING-PONG ISTORIC"

"Trebuie să punem deja capăt acestui ping-pong istoric. Interesele fundamentale ale Rusiei și Japoniei cer o soluționare pe termn lung", a mai spus el.

Putin a exprimat totodată "preocupările" Moscovei din cauza relațiilor speciale dintre Japonia și Statele Unite, aliați foarte apropiați, și față de importanța strategică a acestor teritorii.

"Există probleme de securitate (...). Avem două baze navale la Vladivostok, navele noastre pleacă de acolo către Pacific" prin strâmtoarea care nu în îngheață iarna dintre Insulele Kunașir (Kunashiri în japoneză) și Iturup (Etorofu), două dintre cele patru insule Kurile.

"Ne-ar plăcea ca interlocutorii noștri japonezi să țină cont de toate aceste preocupări", a continuat el.

"Încheierea unui tratat de pace nu este un lucru ușor", a recunoscut și Abe, care a propus "o nouă abordare", axată pe pârgia economică și catalogând totodată drept "un pas important" discuțiile cu Putin.

Cele două țări s-au înțeles, astfel, în această vizită de două zile, asupra implementării unui dispozitiv în vederea studierii unei cooperări economice pe aceste insule - numite "Kurilele de Sud" de ruși și "Teritoriile din Nord" de japonezi.

S-a decis "să se ordone unor experți din ambele țări să înceapă consultări cu scopul de a se pune de acord asupra condițiilor și domeniilor de exploatare comună" a celor "patru insule" disputate, a precizat anterior, pentru presă, consilierul Iuri Ușakov de la Kremlin.

CONSOLARE ECONOMICĂ

Putin a sosit joi în arhipelag - o premieră în calitate de președinte în ultimii 11 ani. El s-a întâlnit în privat cu Abe joi seara, în fieful acestuia din urmă, orașul Nagato, situat în prefectura Yamaguchi (vest).

"Am discutat aspecte-cheie ale cooperării într-o atmosferă amicală", a dat asigurări Putin, care a spus despre citadela gazdei sale că este un "loc magnific", cu o "atmosferă feerică". El a mai spus că a gustat un sake (alcool de orez) local bun.

Rezultatele cele mai concrete privesc acorduri în peste 60 de proiecte de dezvoltare economică, a anunțat premierul japonez.

Putin era însoțit de o importantă delegație, în care s-a aflat numărul doi în Guvernul rus Igor Șuvalov, ministrul Economiei Maxim Oreșkin, ministrul Comerțului Denis Manturov și conducători ai principalelor întreprinderi, între care și președintele Consiliului de Administrație al gigantului ruz gazifer Gazprom Aleksei Miller.

Între acordurile cele mai importante se află cooperări în aproximativ zece sectoare, de la echipamente medicale la turism (deschiderea la Moscova a unui birou al Agenției Naționale japoneze de Turism), trecând prin inteligența artificială, energie și logistică, incluzând întreprinderi japoneze precum Toshiba și Panasonic.

După ce au susținut discursuri în fața unei mulțimi de oameni de afaceri, Abe l-a însoțit vineri seara pe Putin, un judoka experimentat, la unul dintre simbolurile acestui sport japonez, Kodokan, la Tokyo.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0954 secunde