Sărutul, principala modalitate de transmitere a herpesului

19340
1
Herpesul este o afecțiune produsă de un virus care poate pătrunde în
organism pe cale orală, respiratorie, mucoasă, genitală, prin piele, conjunctivă. Herpesul este cunoscut în popor ca fiind o leziune a buzelor și se vindecă spontan.
Aspectul inestetic este principalul inconvenient creat de herpes.

Herpesul la nivelul buzelor este singura formă care poate fi tratată de către pacienți prin automedicație. Pentru celelalte forme trebuie consultat medicul.
"Herpesul este o dermatoză banală, întâlnită la adult pe piele sau pe mucoase, mai ales pe buze, mucoasa genitală, fese, obraji. Poate să apară oriunde", precizează Aurelia Popescu, medic specialist medicină generală. Puțini știu că herpesul este o infecție contagioasă, care recidivează și care poate provoca mari complicații, mai ales la nou-născuți.
Herpesul se transmite prin sărut, prin contactul cu saliva și cu leziunile de pe buze. Se ia și prin intermediul periuței de dinți, prosoapelor, batistelor, paharelor, tacâmurilor. Factorii declanșatori ai virusului pot fi stresul, expunerea la frig, ciclul menstrual, un tratament stomatologic, febra.

Un herpes se poate vindeca în zece zile
Nu există nici un simptom al acestei afecțiuni, care poate trece neobservată.
Potrivit specialistului, "Erupția este precedată de senzație locală de mâncărime sau usturimi și se manifestă prin plăci eritematoase pe care se dezvoltă bășicile grupate în buchet". După o zi sau două, aceste bășici se sparg și lasă pete, cruste sau cicatrice care dispar în câteva zile. "Durata evoluției unui herpes este de cinci-zece zile", a declarat Aurelia Popescu.
De obicei se formează un singur herpes, dar se întâlnesc chiar și două sau trei herpesuri în aceeași zonă.
Medicul relatează: "Herpesul survine în cursul bolilor infecțioase, în gripă, meningite, pneumopatii, după vaccinări, în intoxicații. Poate să apară și în urma unor infecții de focar dentar, otite, amigdalite, sinuzite, în tulburări digestive, în insolație".

Leacurile băbești nu sunt eficiente
După primul contact al virusului, numit primoinfecție, persoana care a contactat acest virus rămâne cu el toată viața, în stare latentă, în interiorul unor celule nervoase.
"Tratamentul constă în administrarea de către pacient a vitaminei B1, C în doze mari. Local se aplică apă oxigenată și diferite unguente", relatează specialistul.
Persoane care au herpes în zona buzelor se tratează la domiciliu cu diverse leacuri băbești cum ar fi scrumul de țigară, pasta de dinți, oțetul, frunzele de varză, lingura de lemn încinsă. Doar că aceste leacuri nu sunt eficiente pentru că trebuie combătut un virus.
Cei care au herpes sunt deranjați de aspectul inestetic al leziunilor pe care le provoacă.

Comentează știrea

alex
19 noiembrie 2011
buna

am o intrebare... astept raspuns va rog ! daca partenerul de viata are herpes la gura si au trecut vreo 11 zile de cand il are..inca nu a disparut...el se mai poate tranzmite? in ce perioada se transmite acest virus? multumesc

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.2401 secunde