Șase suspecți de terorism ar fi fost deținuți într-o închisoare secretă a CIA din România

170
Șase suspecți de terorism ar fi fost deținuți într-o închisoare secretă a CIA din România - as-1360058933.jpg
România a găzduit o închisoare secretă a CIA, unde ar fi fost deținuți șase suspecți de terorism și a permis folosirea spațiului său aerian pentru operațiuni secrete ale CIA, arată un nou raport intitulat "Globalizing Torture" și dat publicității marți de Open Society Justice Initiative, scrie Mediafax.


Raportul identifică 54 de țări care au facilitat programul CIA de detenție, extrădare extraordinară și interogare în anii de după atentatele teroriste de la 11 septembrie și strânge datele existente până în prezent cu privire la acest subiect.


Amrit Singh, autoarea raportului "Globalizing Torture" al Open Society, a declarat că a găsit dovezi că 25 de state din Europa, 14 din Asia și 13 din Africa au acordat asistență CIA, în afară de Canada și Australia. Între acestea se numără Thailanda, România și Lituania, unde au fost înființate închisori, dar și Danemarca, ce a facilitat operațiunile aeriene ale CIA, și Gambia, care a arestat și a predat deținuți agenției.


Faptul că România a găzduit o închisoare secretă a CIA (black site) a fost făcut public prima dată de Human Rights Watch la 6 noiembrie 2005. Un raport al Consiliului Europei din 2006 a confirmat "că existența unei instalații secrete de detenție poate fi presupusă în România" și a constatat că România poate fi trasă la răspundere pentru complot cu programul CIA de detenție și extrădări extraordinare.








Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2751 secunde