Sondaj: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial

236
Sondaj: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial - 1-1711698490.jpg

Articole de la același autor

Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, este favorită în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale din toamnă, în timp ce principalul său contracandidat, fostul preşedintele prorus Igor Dodon, a scăzut în preferinţele alegătorilor sub 14%, conform rezultatelor unui sondaj prezentat de compania iData, la Chişinău, informează Ziarul Naţional.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale anticipate, Maia Sandu ar acumula 27,9% din voturi. Ea este urmată de Igor Dodon, cu 13,3%, de ex-premierul Ion Chicu - cu 5,7%, de actualul primar al Chişinăului, Ion Ceban - cu 4,4%, de fosta guvernatoare a Găgăuziei, Irina Vlah - cu 4,3% şi de controversatul om de afaceri Renato Usatîi - 3%.

Balanţa ar putea fi înclinată de cei peste 30% din respondenţi care nu ştiu, deocamdată, cu cine ar vota sau nu au dorit să răspundă.

Autorii sondajului afirmă că eşantionul nu cuprinde voturile din diasporă şi din Transnistria. În acelaşi timp, potrivit rezultatelor aceluiaşi sondaj, majoritatea cetăţenilor moldoveni se pronunţă pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Conform rezultatelor anchetei, 57,4% dintre cei chestionaţi au răspuns că ar vota pentru aderarea la UE, în timp ce 32,8% s-au exprimat împotriva alăturării republicii la blocul comunitar. Totodată, circa 10% au refuzat să răspundă.

La întrebarea dacă acceptă organizarea referendumului pentru aderare la UE împreună cu scrutinul prezidenţial, 43% dintre persoanele intervievate au răspuns afirmativ, în timp ce 43,9% au declarat că sunt contra.

Cercetarea sociologică mai arată că sprijinul pentru aderarea Republicii Moldova la UE este într-o uşoară creştere - 57,4% martie 2024, comparativ cu 56,7% în ianuarie 2024. Concomitent, cei care se declară împotriva integrării europene au scăzut de la 34,4%, în ianuarie 2024, la 32,8%, în martie 2024.

În ceea ce priveşte o eventuală aderare a Republicii Moldova la NATO, un procent de 31,3% a spus că sunt pentru, în timp ce 56% s-au declarat împotrivă.

Sondajul a fost realizat în perioada 18-24 martie, pe un eşantion de 1.131 de persoane, având o marjă de eroare de +/- 3%.

Ancheta survine în contextul în care preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat, la 18 martie, că alegerile prezidenţiale şi referendumul constituţional pe tema aderării Republicii Moldova la UE vor avea în aceeaşi zi, în luna octombrie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4054 secunde