SUA amenință Rusia cu măsuri dure în "cazul Snowden"

171
SUA amenință Rusia cu măsuri dure în
Obținerea extrădării fostului analist al CIA Edward Snowden devine obiectivul prioritar al diplomaților americani și al colaboratorilor serviciilor secrete ale SUA.

Deocamdată, au loc apeluri adresate autorităților altor țări și atenționări privind "inevitabilele urmări negative" în cazul unui refuz. Însă, după cum asigură o sursă de informație a cotidianului rus Kommersant apropiată Departamentului de Stat al SUA, urmează măsuri mai dure, inclusiv la adresa Rusiei.

Washingtonul nu ascunde că atenționările furioase ale unor înalți oficiali americani sunt adresate în special Moscovei. Faptul că fostul analist al CIA Edward Snowden nu s-a aflat, luni, în avionul companiei ruse Aeroflot cu destinație Havana este considerat un semn bun în capitala americană.

"Acum, soarta lui Snowden depinde doar de Moscova și se poate presupune că serviciile secrete rusești îl țin special în capitala rusă, până când autoritățile vor decide cum să răspundă cererilor SUA", a declarat, pentru Kommersant, sursa apropiată Departamentului de Stat.

Potrivit interlocutorului ziarului moscovit, deocamdată este vorba de contacte cu partea rusă și de cooperare între organismele de securitate ale celor două state, însă nu este exclus ca, în viitorul apropiat, Washingtonul să treacă la măsuri mai dure.

"Departamentul de Stat analizează diverse variante de răspuns, în cazul în care Moscova ne va ignora totuși solicitarea", atenționează sursa de informație a Kommersant, subliniind că "Rusia se adresează destul de des SUA pentru ajutor și este în continuare interesată să coopereze în cele mai diferite domenii". "Să sperăm că Moscova ține minte acest lucru", a mai adăugat sursa.

Șeful Departamentului de Stat al SUA, John Kerry, a amintit, în timpul vizitei sale în India, că, la cererea Federației Ruse, SUA au extrădat, în ultimii doi ani, opt cetățeni ruși condamnați pentru diverse infracțiuni, astfel că acum SUA "sunt îndreptățite să spere la reciprocitate".

În ultimele zile, mai mulți reprezentanți ai administrației americane au purtat negocieri cu Moscova, precizează Kommersant. Potrivit cotidianului menționat, luni, șeful FBI, Robert Muller, i-a telefonat de cel puțin două ori directorului FSB, Aleksandr Bortnikov. În contact permanent cu Ministerul de Externe al Rusiei se află și adjunctul secretarului de stat al SUA, William Burns, și ambasadorul american la Moscova, Michael McFaul. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0445 secunde