Trenul protestelor sindicale a avut haltă la Guvern

269
Lucrătorii de la Calea Ferată trăiesc de luni de zile în nesiguranță. Negocierile dintre sindicate și Ministerul Transporturilor par a se eterniza. Cei doi parteneri de dialog n-au căzut de acord în privința disponibilizărilor și salariilor.
Pe 20 martie 2009, Ministerul Transporturilor avansase un program de restructurare a 12.139 de angajați de la toate companiile feroviare: CFR Marfă și filiale - 5.949 persoane, CFR Călători și filiale - 2.545 persoane, CFR Infrastructură - 3.536 persoane, SAAF, SFT, AFER și CENAFER - 109 persoane. Urmau să fie desființate mai multe subunități, secții, districte și regulatoare de circulație și să se anuleze noi trenuri.
Ulterior, ministerul și-a nuanțat poziția, afirmând că fusese vorba doar de un material de lucru, un punct de pornire în cadrul negocierilor. La rândul său, ministrul Radu Berceanu a susținut că nu este interesat de disponibilizări, ci de însănăto-șirea companiilor feroviare, care nu trebuie să mai trăiască din subvenții de la stat, din taxele și impozitele plătite de contribuabili.
Cele două părți se țin ferme pe poziții. Ministerul nu renunță la ideea de a reduce cheltuielile cu munca vie și la disponibilizări, susținând că n-ar mai fi vorba de 12.000, ci de 3.781 de locuri de muncă ce urmează a fi des-ființate. La rândul lor, pe par-cursul negocierilor, sindicatele au propus desfacerea contrac-telor de muncă pentru personalul care cumulează pensia cu sa-lariul și pensionarea din inițiativa celor trei companii CFR a per-sonalului care îndeplinește con-dițiile de pensie. Mai mult, ele au fost de acord cu înghețarea salariilor pe tot parcursul anului 2009, cu diminuarea orelor su-plimentare și suspendarea unor sporuri pentru acest an.
În ciuda pașilor făcuți de o parte și de alta, nu s-a ajuns la un consens. Sindicatele au ajuns la concluzia că singura metodă de a debloca negocierile o re-prezintă acțiunile de protest. Ca urmare, ieri, la chemarea Alianței Naționale Sindicale Feroviare, circa 8.000 de lucrători de la Căile Ferate, din întreaga țară, au participat la un miting și un marș de protest în capitală.
Din Constanța, au fost prezenți 300 membri ai Sindicatului Miș-care - Comercial Dobrogea, a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", liderul Metin Isa.
Acțiunea revendicativă a început la ora 10,30, în fața Ministerului Transporturilor. Pro-testatarii au cerut oprirea disponibilizărilor și sprijinul statului în revigorarea căilor ferate. Ei au scandat lozinci antiguvernamentale și au soli-citat demisia ministrului Radu Berceanu.
După ora 12,30, feroviarii au mărșăluit pe traseul Gara de Nord, Calea Griviței, Str. Polizu, Str. Buzești, Piața Victoriei, Calea Victoriei, Str. Gheorghe Manu, Str. Occidentului, Str. Polizu, Calea Griviței, Gara de Nord, cu o scurtă oprire la Palatul Victoria.
Protestatarii au lăsat câte o petiție la Ministerul Transpor-turilor și Guvern, care cuprinde lista revendicărilor: oprirea disponibilizărilor, intervenția statului pentru a stopa declinul tehnic al sistemului feroviar, anularea datoriilor CFR Infra-structură, achiziționarea ener-giei electrice de către operatorii feroviari direct de la furnizor, asigurarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare întreținerii și modernizării infrastructurii feroviare.
Ce efect va avea acțiunea de protest? Este greu de crezut că Ministerul Transporturilor și Gu-vernul vor ceda presiunii sin-dicatelor feroviare, câtă vreme cea a deficitului bugetar și constrângerile acordului cu UE și FMI sunt cu mult mai mari. Pe de altă parte, Executivul trebuie să facă față nemulțumirilor bugetarilor (cărora le-a înghețat salariile prin ordonanță de urgență) și agenților economici (cărora le-a mărit povara fiscală cu impozitul forfetar). Dacă Guvernul Boc ar da dovadă de slăbiciune în fața feroviarilor, ar crea un precedent, de care s-ar simți îndreptățite să profite toate forțele sociale nemulțumite de actuala politică bugetară și fiscală.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.666 secunde