UE pregătește un embargo petrolier cu derogări pentru Ungaria și Slovacia

149
UE pregătește un embargo petrolier cu derogări pentru Ungaria și Slovacia - uepregateste-1651674182.jpg
Un proiect de embargo asupra petrolului şi a produselor petroliere achiziţionate din Rusia a fost înaintat, în noaptea de marţi spre miercuri, ţărilor membre ale Uniunii Europene, dar măsura continuă să suscite rezerve, au declarat mai mulţi oficiali şi diplomaţi europeni pentru AFP.


Comisia Europeană şi-a finalizat marţi propunerea pentru un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei pentru a întrerupe finanţarea efortului său de război împotriva Ucrainei. Acesta prevede oprirea treptată a achiziţiilor europene pe o perioadă de şase până la opt luni, până la sfârşitul anului 2022, cu o scutire pentru Ungaria şi Slovacia. Aceste două ţări fără ieşire la mare şi total dependente de livrările prin oleoductul Drujba îşi vor putea continua achiziţiile din Rusia în 2023, a spus un oficial european.


Această derogare pune însă probleme pentru că Bulgaria şi Cehia vor să beneficieze la rândul lor de ea, au explicat diplomaţi la curent cu discuţiile purtate de Comisie. „Sunt ţări care nu vor putea rezista, inclusiv Bulgaria, care depinde aproape 100% de petrolul rusesc”, a avertizat duminică premierul Kiril Petkov.

„Trebuie să evităm efectul de contaminare, toată lumea va dori scutiri. Va trebui să găsim soluţiile potrivite”, a spus un oficial european.Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4415 secunde