UE va livra munițiile promise, chiar dacă au fost întârzieri

203
UE va livra munițiile promise, chiar dacă au fost întârzieri - w57177308-1682100679.jpg

Articole de la același autor

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell l-a asigurat vineri pe ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, că Uniunea Europeană îşi va îndeplini în cele din urmă promisiunea de a oferi Ucrainei muniţiile de artilerie promise, deşi persistă divergenţele între statele membre asupra atribuirii contractelor pentru fabricarea obuzelor, relatează agenţiile DPA şi EFE.


Un grup de 18 state europene, 17 ţări membre ale UE plus Norvegia, au aprobat pe 20 martie un plan propus de Borrell, care prevede că acestea vor furniza urgent Ucrainei, din propriile lor stocuri, obuze în principal de calibrul 155 mm, o finanţare de un miliard de euro în acest scop urmând să fie asigurată din contribuţiile statelor membre la fondul denumit Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF). Statelor care vor oferi aceste muniţii li se va rambursa din EPF circa 50-60% din costul muniţiei, a transmis Agerpres.


Unii analişti militari cred că muniţia insuficientă este principalul factor care amână contraofensiva majoră anunţată de Ucraina pentru a încerca să-şi recupereze teritoriile ocupate de Rusia. Potrivit ministrului ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, armata ucraineană are nevoie lunar de 90.000-100.000 de obuze pentru "a descuraja inamicul" şi a putea lansa contraofensive împotriva trupelor ruse.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4962 secunde