Un consilier al Kremlinului rescrie istoria Rusiei, în noile manuale pentru elevii de liceu

275
2
Un consilier al Kremlinului rescrie istoria Rusiei, în noile manuale pentru elevii de liceu - 1-1691738881.jpg

Articole de la același autor

Consilierul prezidenţial rus Vladimir Medinski a publicat patru manuale de istorie pentru elevii de liceu, care oferă interpretări noi asupra destrămării Uniunii Sovietice, epocii de când Rusia este condusă de preşedintele Vladimir Putin şi cauzelor războiului din Ucraina, consemnează agenţia Reuters.

Manualele, care vor fi disponibile în şcolile din Rusia începând de luna viitoare, ilustrează viziunea istorică a liderului de la Kremlin, evidenţiind mândria realizărilor Uniunii Sovietice ca superputere, indignarea şi umilirea provocate de colapsul URSS şi apoi „renaşterea” Rusiei sub conducerea fostului agent KGB pe care fostul preşedinte Boris Elţîn l-a adus la putere în ultima zi a anului 1999.

Ultimul capitol al manualului de 447 de pagini, intitulat „Istoria Rusiei 1945 - începutul secolului XXI”, se axează pe cauzele războiului aflat în desfăşurare în Ucraina. Denumit „Rusia Astăzi - Operaţiunea Militară Specială”, capitolul reflectă dezamăgirea lui Putin faţă de Occident, după ce Rusia a oferit sprijin Statelor Unite în timpul atacurilor de la 11 septembrie 2001 într-un gest de prietenie post război rece.

„Occidentul a făcut o obsesie din destabilizarea situaţiei interne a Rusiei. Nici măcar nu-şi ascunde obiectivul: dezmembrarea Rusiei şi preluarea controlului asupra resurselor ei”, se arată în acest capitol.

Conform naraţiunii manualului, tinerii ruşi trebuie să înţeleagă tragedia dezintegrării Uniunii Sovietice, caracterul perfid al Occidentului şi nevoia de a se sacrifica pentru măreţia Rusiei.

Comentează știrea

Istorie
11 august 2023
"Rescrie Istoria"

"Rescrie Istoria" : pai dupa 90 noi nu am facut la fel ? [45-90] Istoria Regimului, asta am avut. Pe final cu "Epoca de Aur" in Maretia Gloriei, adica tehnic regimul a avut propaganda buna [exact dupa doctrina ! "ca era mult in detrimentul majoritatii" e alta discutie, dar propangandistic de exceptie prezentarea "Epocii de Aur" cu Maretele Realizari. La "marete" pai unele si isi pastreaza pe merit cinstea !] La fel si la altii, e Istoria Castigatorilor sau a Conducatorilor, prezentata in Lumina favorabila doctrinei [e irelevant ca e sau nu pe placul Romaniei sau altora, primodial e intereul Tarii !]

Istorie
11 august 2023
"Rescrie Istoria"

Unde Istoria e prezentata exact in contextul faptelor ? Chiar si la mamica democratiei sint aspecte discutabile, prezentate mereu in avantajul Statului ! Azi nici istoricii nu cunosc tot "adevarul". Doar la noi e discutabil si chipul real al primului intregitor de tara, ales ca reprezentant de seama si de unele Institutii de Nadejde a poporului roman. Reformulat, istoria se scrie mereu atita vreme cit faptele anterioare au fost disimulate sau gasim un plus de informatie [nu am in vedere ce viitoare. De exemplu Istoria Romaniei pina in 2023 ! Doar momentul 89 e impropiu de definit azi [un cumul de evenimente greu de descifrat, revolutie sau lovitura de stat]. Probabil nici Istoria in viitorii 100 ani nu va putea da un raspuns clar aici !

Pagina a fost generata in 1.4004 secunde