Concurs Un site publică imagini cu soldați americani împușcând irakieni aparent neînarmați

640
Un site publică imagini cu soldați americani împușcând irakieni aparent neînarmați - 9324b10a35885c3b25c026278f7095a0.jpg

Articole recomandate

O înregistrare video postată pe Wikileaks.org arată soldați americani trăgând din elicopter asupra unui grup de bărbați, unii dintre ei neînarmați, pe o stradă din Bagdad, informează AP, citată de HotNews.ro.  Printre cei uciși în atac s-au numărat un ziarist de la Reuters și șoferul său. Un oficial militar american a confirmat faptul că filmul este autentic, însă Pentagonul a anunțat că analizează înregis-trarea video.
Incidentul a avut loc la 12 iulie 2007, în estul capitalei irakiene și în el au fost implicate mai multe elicoptere ale armatei americane.
Potrivit informațiilor, soldați americani aflați la sol au solicitat ajutorul elicopterelor, după ce au fost atacați cu arme automate și lansatoare de grenade, notează HotNews.ro. Oficialii americani afirmă că echipajele elicopterelor ajunse la fața locului au observat mai mulți bărbați ce păreau să aibă asupra lor arme AK-47 și cel puțin un lansator de grenade. O anchetă a armatei SUA a descoperit ulterior că "lansatorul de grenade" era, de fapt, un teleobiectiv foto, în timp ce armele AK-47 erau aparate foto.
În înregistrarea video, piloții elicopterelor pot fi auziți cum cer permisiunea de a ataca grupul de bărbați, în timp ce o voce le răspunde: "Dați-le foc!".
După ce elicopterele deschid focul, unii dintre irakieni cad imediat la pământ, în timp ce cel puțin un bărbat poate fi observat cum încearcă să se târască spre adăpost.
"O, da, uitați-vă la ticăloșii ăia morți. Frumos", spune unul dintre soldații americani, se mai menționează pe HotNews.ro.
Ulterior, elicopterele de atac au distrus un vehicul sosit la fața locului pentru a ajuta răniții. După ce soldații americani sosesc, filmul arată un copil care este transportat din mașina distrusă, în timp ce militarii SUA spun că băiatul trebuie transportat la spital. "Ei bine, e vina lor că-și aduc copiii într-o luptă", afirmă unul dintre piloți.
Potrivit informațiilor, printre cei uciși în atac s-au aflat fotograful Reuters Namir Noor-Eldeen (22 de ani) și șoferul său, Saeed Chmagh (40 de ani). Doi copii au fost răniți în incident.
O anchetă a armatei americane a concluzionat că soldații au acționat în mod corect. Angajații Reuters au fost, cel mai probabil, "amestecați printre insurgenți", lucru care a făcut să fie dificil de recunoscut de către cei din elicoptere.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7704 secunde