Unii sud-africani au cerut Regatului Unit să le fie restituit cel mai mare diamant din lume

201
Unii sud-africani au cerut Regatului Unit să le fie restituit cel mai mare diamant din lume - sceptru143481300-1683215847.jpg

Articole de la același autor

Mai mulţi sud-africani au cerut ca Regatul Unit să restituie celui mai mare diamant din lume, cunoscut sub numele de „Steaua Africii” sau „Cullinan I” şi care este încastrat în sceptrul pe care regele Charles al III-lea urmează să îl ţină în mână, sâmbătă, în timpul ceremoniei sale de încoronare, a transmis joi agenţia de presă Reuters.


Acel diamant de 530 de carate a fost găsit în Africa de Sud în 1905 şi predat monarhiei britanice de guvernul colonial al ţării aflate atunci sub dominaţie britanică.


Astăzi, pe fondul dezbaterilor globale privind restituirea artefactelor sustrase în perioada colonială, unii sud-africani au cerut ca „Steaua Africii” să revină în ţara sa natală.


„Diamantul trebuie să vină în Africa de Sud. Trebuie să fie un semn al mândriei noastre, al moştenirii şi culturii noastre. Consider că poporul african, în general, începe să înţeleagă că decolonizarea nu înseamnă doar ca oamenii să poată beneficia de unele libertăţi, ci şi să primească înapoi ce le-a fost expropriat”, a declarat Mothusi Kamanga, jurist şi militant din Johannesburg, care promovează o petiţie online pentru restituirea nestematei, ce a strâns până acum circa 8.000 de semnături.


Diamantul din sceptrul regal, denumit oficial „Cullinan I”, a fost tăiat din diamantul brut Cullinan de 3100 de carate, extras dintr-o mină din apropiere de Pretoria.


Un alt diamant mai mic tăiat din nestemata brută, denumit „Cullinan II”, este încrustat în Coroana Imperială de Stat purtată de monarhii britanici cu ocazia unor ceremonii, păstrată, alături de sceptru, în Turnul Londrei.


O replică a diamantului brut Cullinan – aproximativ de mărimea pumnului unui adult – este expusă la Muzeul diamantului din Cape Town.


„Consider că (diamantul) ar trebui să ne fie restituit pentru că, la urma urmei, ne-a fost luat în timp ce eram oprimaţi”, a afirmat un locuitor din Johannesburg, Mohamed Abdulahi.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6046 secunde