Vladimir Putin a dezvăluit suma dată de statul rus pentru finanțarea grupării Wagner

215
Vladimir Putin a dezvăluit suma dată de statul rus pentru finanțarea grupării Wagner - vladimirputin-1687881120.jpg

Articole de la același autor

 În timp ce se adresa ofițerilor de securitate implicați în lupta împotriva tentativei de revoltă a grupului paramilitar Wagner din weekend, președintele rus Vladimir Putin a declarat marți, că statul și Ministerul rus al Apărării au „finanțat în totalitate" compania militară privată condusă și înființată de Evgheni Prigojin, relatează CNN și agenția de presă Reuters.


Statul rus a cheltuit cu organizația Wagner aproximativ 86 de miliarde de ruble (circa 1 miliard de dolari) pentru „plăți de întreținere și stimulente” numai în perioada cuprinsă între lunile mai 2022 și mai 2023, a precizat Putin.


De asemenea, liderul de la Kremlin a afirmat că și compania Concord, grupul tentacular condus de Evgheni Prigojin, a primit 80 de miliarde de ruble (aproximativ 938 de milioane de dolari) de la stat.


Putin a adăugat că „(ne vom) ocupa de asta”, atunci când a vorbit despre modul în care miliarde de ruble au fost cheltuite pentru gruparea Wagner.


„Dar sper că, prin intermediul activităților acestuia (grupul Wagner, n.r.), nimeni nu a luat nimic”, a spus el.
Nu a fost clar dacă Putin a făcut aluzie la demararea unei investigații privind destinația fondurilor provenite de la stat.


„În ceea ce privește acest grup Wagner, știți, întotdeauna i-am tratat cu mare respect pe luptătorii și pe comandantul acestui grup. Pentru că ei chiar au dat dovadă de curaj și eroism. Soldații și ofițerii noștri din armata rusă și voluntarii au acționat în condiții de luptă cu la fel de multă dăruire, au dat și ei dovadă de eroism și sacrificiu de sine. Cei care au servit și au lucrat în această companie Wagner au fost respectați în țară”, a adăugat președintele rus.


Așezat în spatele unui birou la Kremlin, Putin a mai spus că a ținut să-și exprime „recunoștința” față de ofițerii ruși din domeniul securității. „Din păcate, a trebuit să lucrați în condiții foarte dificile” în timpul rebeliunii Wagner, a adăugat liderul rus.


Declarațiile lui Putin au venit în urma unei întâlniri de marți cu militarii și cu forțele de ordine care au ajutat la stoparea revoltei grupării conduse de Prigojin.


„Într-un moment dificil pentru țară, armata Federației Ruse a stat în calea tulburărilor, al căror rezultat ar fi fost un haos”, a spus președintele rus, care s-a adresat militarilor din Piața Roșie din Moscova, din fața Catedralei Sfântul Vasile.


Putin a susținut că „a fost oprit un război civil”, iar „munca rapidă și precisă a forțelor de securitate în timpul rebeliunii a făcut posibilă prevenirea victimelor în rândul civililor”.


Însă, potrivit unor bloggeri militari ruşi, cel puţin 13 militari ruşi, posibil chiar peste 20, au fost ucişi după ce mai multe elicoptere şi un avion de recunoaştere au fost doborâte de luptătorii Wagner în timp ce aceştia înaintau către Moscova în cadrul „marșului pentru dreptate” demarat la ordinul lui Evgheni Prigojin.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.4776 secunde