Washingtonul se declară îngrijorat de apropierea dintre Moscova şi Phenian

212
Washingtonul se declară îngrijorat de apropierea dintre Moscova şi Phenian - 1-1694674254.jpg

Articole de la același autor

Statele Unite şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la perspectivele cooperării militare dintre Rusia şi Coreea de Nord, într-un moment în care liderii acestor două ţări s-au întâlnit în Rusia, relatează agenţia AFP.

„Suntem în mod evident îngrijoraţi de orice relaţie de apărare în plină dezvoltare între Coreea de Nord şi Rusia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby.

Omologul său de la Departamentul de Stat, Matthew Miller, şi-a exprimat în acelaşi timp îngrijorarea cu privire la orice cooperare în domeniul sateliţilor, care ar reprezenta „încălcarea mai multor rezoluţii ale ONU”.

Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, s-a întâlnit, miercuri, cu preşedintele Vladimir Putin în cursul unei vizite excepţionale în Rusia, menită să întărească legăturile lor, în special militare.

Acesta din urmă a spus că vede perspective de cooperare militară cu Coreea de Nord, în pofida sancţiunilor internaţionale care vizează Phenianul din cauza programelor sale nuclear şi balistic în dezvoltare.

„Statele Unite nu vor ezita să impună sancţiuni, dacă este necesar, împotriva Phenianului şi Moscovei”, a avertizat Miller.

„Orice aranjament care ar întări capacităţile militare ale Coreei de Nord ar fi cu siguranţă îngrijorător”, a subliniat la rândul său Kirby.

Pentru Washington, apropierea Rusiei de Coreea de Nord, precum şi de Iran, care aprovizionează Moscova cu drone în special, „este o mărturie a disperării Rusiei” în războiul său din Ucraina.

XXX

Vladimir Putin a acceptat să viziteze Coreea de Nord la invitaţia liderului său, Kim Jong Un, călătorind în mod excepţional în Rusia pentru a consolida legăturile dintre Moscova şi Phenian, în special cele militare.

Deocamdată, însă, nimic nu a fost comunicat oficial cu privire la un eventual acord pentru livrări de echipamente militare către Rusia cu scopul de a sprijini ofensiva acesteia în Ucraina, aşa cum a susţinut Washingtonul.

La finalul întâlnirii, Kim Jong Un l-a invitat cu curtoazie pe Putin să viziteze Republica Populară Democrată Coreeană atunci când îi convine, a informat agenţia oficială nord-coreeană KCNA.

„Putin a acceptat cu plăcere invitaţia şi a reafirmat dorinţa sa neclintită de a face să avanseze istoria şi tradiţia prieteniei dintre Rusia şi RPDC”, a mai transmis agenţia. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7706 secunde