Washingtonul se opune unei reocupări a Fâşiei Gaza de către Israel. „Este teritoriu palestinian”

430
Washingtonul se opune unei reocupări a Fâşiei Gaza de către Israel. „Este teritoriu palestinian” - 1-1699433374.jpg
Washingtonul a transmis că se opune unei noi ocupaţii pe termen lung a Fâşiei Gaza de către Israel, în timp ce premierul Benjamin Netanyahu a declarat că îşi va asuma responsabilitatea generală pentru securitatea teritoriului după război, informează agenţia AFP.

„În opinia noastră, palestinienii trebuie să fie în centrul acestor decizii, Gaza este teritoriu palestinian şi va rămâne teritoriu palestinian”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel. „În general, nu susţinem o reocupare a Fâşiei Gaza şi nici Israelul nu o sprijină”, a adăugat el.

Israelul şi-a retras unilateral soldaţii şi coloniştii din Gaza în 2005, după 38 de ani de ocupaţie.

Guvernul israelian a blocat teritoriul de când Hamas a preluat puterea în 2007.

Washingtonul recunoaşte că „este imposibil să se revină la statu-quo-ul” de dinainte de atacul sângeros din 7 octombrie al mişcării islamiste palestiniene pe teritoriul israelian, a explicat Vedant Patel. „Israelul şi regiunea trebuie să fie securizate, iar Gaza nu trebuie şi nu mai poate fi o bază de unde sunt lansate atacuri teroriste împotriva poporului israelian sau a oricărei alte persoane”, a spus el.

Anterior, premierul israelian Benjamin Netanyahu declarase că ţara sa îşi va asuma responsabilitatea pe termen nelimitat pentru securitatea teritoriului palestinian după război, în ceea ce el a spus că este o modalitate de a preveni o revenire a Hamas.

XXX

Israelul a anunţat că a atacat peste 14.000 de ţinte Hamas de la începutul războiului împotriva grupării islamiste în urmă cu o lună şi că trupele sale luptă „în adâncurile” Gaza City, principalul oraş din enclava palestiniană.

„Pentru prima dată în decenii, Forţele de Apărare Israeliene luptă în inima oraşului Gaza”, a declarat Yaron Finkelman, comandantul Comandamentului de Sud al armatei israeliene. Trupele israeliene au pătruns terestru în Fâşie în urmă cu zece zile, după câteva săptămâni de atacuri continue de artilerie lansate de pe teritoriul israelian şi de bombardamente intense. Totodată, armata israeliană a anunţat că militarii săi au reuşit să încercuiască oraşul Gaza, unde se concentrează cea mai mare parte a populaţiei palestiniene. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3206 secunde