Concurs Zeci de căluți de mare din "maternitate" au fost eliberați în apele Mării Negre

1273

Articole de la același autor

În cadrul Institutului de Cercetare și Dezvoltare Marină "Grigore Antipa" s-a derulat, timp de șase luni, realizarea unei "maternități" pilot pentru reproducerea și creșterea căluțului de mare. Proiectul s-a derulat în parteneriat cu ONG "Mare Nostrum". Eliberarea exemplarelor de căluți de mare s-a făcut în octombrie.

În Europa, căluțul de mare este pescuit intenționat sau accidental.
Căluții de mare trăiesc la adâncimi mici, la 5 - 15 metri, acolo unde ajung razele soarelui. Tocmai de aceea se află în pericol. Turiștii sunt tentați să-i ia ca suvenir.
"Maternitatea" a fost amenajată în bazine și acvarii pentru creșterea reproducătorilor, a larvelor și puietului.
Căluții de mare au fost aduși de scafandri în luna mai 2008 din zone învecinate cu rezervația marină, întrucât regulamentul interzice colectarea acestora din rezervație.
După o perioadă de adaptare de 10 zile, cuplurile formate au fost selectate și plasate în acvariile "maternității". Ele au fost plasate în laborator, în bazine de fibră de sticlă, în care a fost adusă vegetație pentru a asigura un habitat cât mai apropiat de cel natural.
Masculii au declanșat procesul de expulzare a larvelor, printr-un veritabil travaliu, așa cum ne mărturisește cercetătorul Tania Zaharia din cadrul institutului Grigore Antipa.
Eliberarea zecilor de pui în mediul natural s-a realizat la începutul lunii octombrie, la o vârstă de trei luni. Creșterea puilor până la o talie convenabilă lansării în mediul natural s-a realizat într-un acvariu de dimensiuni mari.
"Pe durata experimentărilor s-au obținut date importante despre comportamentul acestei specii, îndeosebi în perioada de reproducere și creștere a puilor. Cercetările trebuie continuate și aprofundate pentru aplicarea rezultatelor obținute în cadrul unei tehnologii de reproducere și creștere a căluțului de mare în captivitate", ne-a spus dr. Tania Zaharia.
Căluțul de mare, care măsoară maxim 12 cm lungime, pare o figură de șah colorată în brun - roșcat pe o parte și mai albicioasă pe cealaltă. Înoată încet, în poziție verticală. Căluțul de mare trăiește cu perechea aleasă toată viața și are un mod ciudat de a-și aduce urmașii pe lume. În lunile mai - iulie, femela leapădă icrele în punga masculului, unde sunt fecundate.
Căluțul de mare își poate schimba culoarea corpului pentru a se adapta mediului înconjurător și a se feri de dușmani, iar în perioada de reproducere căluțul de mare capătă o culoare aurie.
Acestei viețuitoare i s-au atribuit în vechime însușiri de a vindeca mușcătura câinilor turbați, fiind folosit și împotriva căderii părului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8237 secunde