Medicul de gardă
Alimente interzise în bolile hepatice
305
Articole de la același autor
Părăsirea de domiciliu, una și aceeași cu abandonul de familie?
07 Septembrie 2013
Unde schimbați banii rupți, deteriorați sau murdari
12 Septembrie 2013
Cât de "inatacabil" este contractul de vânzare-cumpărare
11 Octombrie 2013
Cât te costă să deschizi o AFACERE CU JOCURI DE NOROC
13 Septembrie 2013
Cum ajunge o butelie de aragaz să ne explodeze în față
08 Octombrie 2013
Cum să deschizi o afacere cu câini de rasă
02 Octombrie 2013
"Poate vă cer prea mult, dar aș avea nevoie să știu exact ce nu are voie să mănânce un bolnav de ficat. Cu stimă, N. Mihăilă". Indiscutabil, un suferind de o boală hepatică trebuie să urmeze cu sfințenie atât tratamentul medicamentos recomandat de specialist, cât și un regim alimentar, stabilit tot de medic în scopul protejării ficatului. După cum ne-a explicat dr. Anca Sima, medic primar în cadrul Clinicii Homeomed, aceste lucruri sunt necesare întrucât ficatul este tocmai organul răspunzător de filtrarea alimentelor și a substanțelor ingerate, de procesul metabolic și digestie, în special în secreția biliară. Așa stând lucrurile, atenția acordată alimentației trebuie să fie mult mai mare în cazul afecțiunilor hepatice față de alte boli. De aceea, dincolo de controalele medicale regulate și de administrarea unui tratament avizat, bolnavul va trebui să își schimbe și regimul alimentar.
Alimente interzise. Totuși, medicul atrage atenția că nu se poate generaliza, întrucât alimentația pentru bolile hepatice trebuie să fie stabilită în funcție de starea de sănătate a fiecărui pacient. Cu toate acestea, există unele reguli alimentare generale, valabile în cazul tuturor bolnavilor cu afecțiuni he-patice, toate interzicând alimentele "grele" pentru ficat, pentru că sunt filtrate și digerate cu dificultate. Mâncărurile nerecomandate sunt cele grase, gătite prin prăjire, care conțin mult colesterol și multe gră-simi. În această categorie intră ouăle prăjite, carnea grasă, mezelurile, icrele, maioneza, sosurile grase, slănina, untura, nucile, alunele, migdalele, untul de arahide, legume ca varza, fasolea, vinetele, cas-traveții, ceapa, usturoiul, murăturile, prăjiturile foarte dulci și care conțin multe grăsimi (produsele de pa-tiserie, înghețata, plăcintele, ciocolata), condimentele, muștarul, hreanul, dar și consumul de sare. De asemenea, trebuie renunțat la alcool și la tutun.
Alimente interzise. Totuși, medicul atrage atenția că nu se poate generaliza, întrucât alimentația pentru bolile hepatice trebuie să fie stabilită în funcție de starea de sănătate a fiecărui pacient. Cu toate acestea, există unele reguli alimentare generale, valabile în cazul tuturor bolnavilor cu afecțiuni he-patice, toate interzicând alimentele "grele" pentru ficat, pentru că sunt filtrate și digerate cu dificultate. Mâncărurile nerecomandate sunt cele grase, gătite prin prăjire, care conțin mult colesterol și multe gră-simi. În această categorie intră ouăle prăjite, carnea grasă, mezelurile, icrele, maioneza, sosurile grase, slănina, untura, nucile, alunele, migdalele, untul de arahide, legume ca varza, fasolea, vinetele, cas-traveții, ceapa, usturoiul, murăturile, prăjiturile foarte dulci și care conțin multe grăsimi (produsele de pa-tiserie, înghețata, plăcintele, ciocolata), condimentele, muștarul, hreanul, dar și consumul de sare. De asemenea, trebuie renunțat la alcool și la tutun.
Comentează știrea
Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Articole pe aceeași temă
Luni, 05 Noiembrie 2012
Vineri, 06 Aprilie 2012